20-25 medelsmå fasta potatisar (nästan färdigkokta)
300 g lax (jag använde kallrökt, med vadsom går bra, blanda gärna)
1 gul lök
1 kruka dill (finhackad)
salt
vitpeppar
3 ägg
1 dl grädde
4 dl mjölk
lite smör
1 msk ströbröd
Gör så här:
Skala potatisen och koka den nästan färdig i lättsaltat vatten. Låt svalna och skiva sedan. Smörj en ugnssäker form, tex. en sockerkaksform eller brödform. Skiva löken och bryn den glansig i lite smör. Varva sedan skivad potatis, lök, lax och dill i formen. Salta och peppra mellan varje lager. Avsluta med ett lager potatis. Vispa ihop äggstanningen (ägg, mjölk, grädde), salta och peppra. Slå äggstanningen över laxpuddingen och låt stå i kylen i minst två timmar, gärna över natten så att äggstanningen tränger in ordentligt. Värm ugnen till 225 grader. Strö ströbrödet ovanpå potatisen och klicka ut lite smör ovanpå. Låt grädda i ca 25 minuter tills ytan har fått fin färg och äggstanningen stelnat. Låt stå i några minuter. Servera gärna med några färska räkor, skirat smör, romsås eller varför inte lite hovmästarsås. Smaklig måltid!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar