tisdag 11 oktober 2011

Foccacia - brödet i alla lägen

Detta italienska matbröd är himmelriket! Servera det till en god soppa, på en buffé eller ät det som det är - du behöver inget mer.

ca 1 h 45 min

Ingredienser:

25 g jäst (1/2 paket färsk jäst)
3 dl vatten (37 grader)
0,5 dl olivolja
1 msk flingsalt
1,5 msk honung
7,5 dl vetemjöl special

Topping:

körsbärstomater
svarta oliver
fetaost
färsk rosmarin
flingsalt
olivolja
(eller vad man nu vill ha på)

Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke eller assistent och häll på det 37-gradiga vattnet. Blanda i olivolja, honung och salt. Rör runt.
2. Tillsätt mjölet lite i taget tills det blir en smidig deg. Låt jäsa under duk i 30 minuter.
3. Ta upp degen och arbeta den i några minuter på ett bakbord. Tryck ut degen till en jämntjock yta ca 2-3 cm tjock och lägg den på en plåt med bakplåtspapper (lägg gärna lite flingsalt smaksatt med rosmarin under). Man kan även olja en långpanna och trycka ut degen i den. Lägg på duken och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
4. Sätt ugnen på 240 grader. Plocka rosmarinblad och klipp dem i mindre bitar i en kopp. Tärna fetaosten.
5. Gör små hålor i degen och tryck ner fetaost, körsbärstomater och svarta oliver. Ringla olivolja över brödet och pensla ut det över ytan, eller fördela den försiktigt med fingertopparna. Strö flingsalt och rosmarin över hela ytan.
6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15-20 minuter tills brödet har fått fin färg. Låt svalna något innan servering. Bryt loss eller dela i mindre rutor. Servera och njut!

1 kommentar:

  1. Åhhh - det goda brödet!!!! Så kul att du kom igång med bloggandet=) Kram

    www.imittstorakok.blogg.se

    SvaraRadera