tisdag 14 augusti 2012

Kronärtskocka med citronsmör

Vi har gjort det igen!! Ikväll packades middagen i korgar, vinet på kylning stoppades varsamt ner, hundar kopplades och så promenerade vi några meter till Skansplansparken där middagen dukades upp. Till förrätt blev det kronärtskocka med citronsmör, till varmrätt fisksoppa som i Gallipoli och till dessert en bit limoncellotårta som jag förnöjsamt gömt undan i frysen till framtida tillfälle. Kvälls sol, sommar, fina vänner och god mat - hur mysigt kan man inte ha det egentligen?!! Attans gött!!

Ingredienser:

kronärtkocka(or)
2 tsk salt per liter vatten

ca 50 g smör
rivet skal från 1 citron
1,5 msk citronjuice
1 nypa flingsalt

Gör så här:

1. Lägg kronärtkockan(-orna) i en rymlig kastrull och fyll upp med kallt vatten. Låt sjuda under lock i ca 40-50 minuter. Salta vattnet när det kokar. Tiden varierar lite beroende på storleken på kockorna. Man ska lätt kunna dra loss bladen.

2. Låt smöret ligga i rumstemperatur en stund så att det mjuknar lite, då är det betydligt lättare att röra i det. Riv citronskalet och blanda i. Pressa i citronjuicen och rör in vätskan. Smaka av med en nypa flingsalt..räcker det inte med en så ta två!

3. Gröp ur en citronhalva och lägg i citronsmöret. Servera till de varma kronärtskockorna.

4. Sleva upp kockorna och servera genast. Dra loss bladen och gnag av den mjuka delen längst in på bladet doppad i lite citronsmör. Ta loss håret i mitten när ni kommit in till kärnan och ät upp bottnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar