måndag 6 augusti 2012

Små blåbärspajer med hemmagjord vaniljkräm

Med stövlar på fötterna och korg i handen så begav vi oss äntligen ut i skogen. Bortsett från nödvändigheten att alstra energi och harmoni så finns det en viss ambition eller åtminstone förhoppning att springa på en och annan kantarell. Och en och annan blev det men inte mer än så. Blåbär fanns det dock gott om, så Franks medtagna (tomma) bajspåsar fylldes istället. Han var även duktig själv på att länsa blåbärssnåren. Kvällens middag toppades med små blåbärspajer med en supersmaskig hemmagjord vaniljkräm som jag varmt kan rekommendera till vadhelst man kan använda vaniljkräm till. Det fanns många spekulanter på kvällens smaskigheter, men vissa fick tyvärr nöja sig med att trånande se på när vi andra åt och njöt.


Ingredienser:
(4 portioner)

pajdeg:
40 g smör
1 dl vetemjöl
1 msk florsocker
0, 25 msk kallt vatten

ca 3 dl blåbär
2 msk strösocker
ev. potatismjöl

smulpajdeg:
40 g smör
1/2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1 dl havregryn

vaniljkräm:
1 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1/2 vaniljstång
1/2 dl maizena
5 äggulor
1 dl strösocker
1 gelatinblad
20 g smör

Gör så här:

1. Blanda ingredienserna till pajdegen och låt ligga kallt i minst en halvtimme. Har du bråttom så lägg i frysen en stund.

2. Sätt ugnen på 175 grader.

3. Häll vispgrädde och mjölk i en kastrull. Snitta och skrapa ur vaniljstången. Lägg i både frön och stången i mjölken. Låt koka upp. Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Blanda äggulor, maizena och socker i en bunke. Ta upp vaniljstången och rör i äggblandningen. Rör om tills vaniljkrämen tjocknar. Ta av från värmen. Rör i gelatinbladet och smöret. Låt kallna.

4. Tryck ut pajdegen i små portionsformar. Nagga med en gaffel. Förgrädda i 10 minuter.

5. Strö lite socker över blåbären. Strö även över lite potatismjöl om du önskar lite tjockare konsistens.

6. Blanda ingredienserna till smulpajen.

7. Fördela blåbären i portionsformarna och toppa med smulpajsdeg.

8. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter tills smulpajen fått fin gyllene färg. Servera med den ljuvliga vaniljkrämen (eller vispgrädde eller vaniljglass).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar