torsdag 30 augusti 2012

Vårrullar med sötpotatis och trattkantareller

Det här blev det perfekta tilltugget till den där välkylda ölen som serverades på balkongen i kvällssolen. Eftersom jag fortfarande har frysen full med trattisar och det nu vankas en ny säsong så får man vara uppfinningsrik så  att de kommer till användning och kan ge plats till all ny svamp som hittar hem. Trattkantarellerna tillsammans med sötpotatisen och chilin gav en fyllig smak med sting. Jag ska absolut göra fyllningen till lunch någon dag utan vårrullsdeg för den blev verkligen supergod!

Vårrullarna kan förberedas dagen innan och frysas in för att bara friteras eller stekas frysta några minuter innan servering.


Ingredienser:
(ca 30 st)

30 st vårrulleark eller wontondeg (finns frysta i asiatiska livsmedelsaffärer)
1 1/2 dl förvällda trattkantareller, annan svamp går givetvis också bra!
1 gul lök
1 sötpotatis
2 vitlöksklyftor
40 g salladslök
1 röd chili
125 g glasnudlar
3 msk ostronsås
olja till stekning eller fritering

Gör så här:

1. Tina vårrullsdegen.

2. Finhacka lök och vitlök. Skala sötpotatisen och skär den i tunna stavar. Strimla salladslöken och finhacka chilin (för mindre styrka skär ur kärnor och skiljeväggar). Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen och skölj sedan hastigt under kallt vatten. Fräs lök och vitlök glansig i olja. Tillsätt den förvällda svampen och sötpotatisen. Fräs i ca 5 minuter tills potatisen är mjuk. Klipp glasnudlarna några gånger och blanda sedan ner dem med tillsammans med chili, salladslök och ostronsås. Blanda ihop allt.

3. Lägg vårrullearken på en fuktad handduk. Placera ca 1 1/2 msk i ena hörnet och vik ihop, likt ett kuvert, till en vårrulle. Klistra ihop med ett penseldrag vatten i hörnet.

4. Fritering: hetta upp olja till 180 grader. Lägg i en brödbit för att se om oljan har rätt temperatur. Brödbiten ska börja puttra, flyta och bli gyllene. Fritera vårrullarna i omgångar i några minuter tills de är gyllene. Håva upp med en silslev och lägg på papper för att rinna av. Det går även bra att steka dem i lite olja eller att äta dem färska som de är. Servera med sweetchili sås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar