måndag 26 mars 2012

Champagnevåfflor med jordgubbsmousse på våffeldagen

Det blev en lyxig avslutning på årets våffeldag. Ska det firas så ska det firas med stil!

Ingredienser:

Champagnevåfflor:
100 g smör
100 g strösocker (1 dl)
ca 0,5-1 tsk äkta vaniljpulver
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl champagne eller torr cider
rivet skal från 1/2 citron eller 1 lime

Jordgubbsmousse:
200 g jordgubbar (färska eller frysta)
2,5 msk strösocker
1 msk vatten
1 gelatinblad
1 äggvita
1/2 msk hallonlikör
3 dl vispgrädde
1 stänk limejuice

garnering:
jordgubbar
vit choklad, riven

Gör så här:

Jordgubbsmousse:
1. Mixa jordgubbarna med 1/2 msk socker till en puré. Sila bort kärnorna. Smaka av och tillsätt mer socker om du tycker att den är för syrlig.
2. Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten i 10 minuter.
3. Vispa äggvitan till ett hårt skum tillsammans med 2 msk socker.
4. Vispa grädden lagom tjock. Len och krämig.
5. Smält gelatinbladet med 1 msk vatten på låg värme. Rör ner det i jordgubbspurén. Blanda i 1 stänk limejuice och hallonlikör.
6. Rör försiktigt ner jordgubbspurén i grädden och sedan även äggviteskummet. Smaka av och blanda eventuellt i mer socker om den känns för syrlig. Ställ kallt i kylskåpet i 2 timmar.

Champagnevåfflor:
1. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål.
2. Vispa rumsvarmt smör pösigt tillsammans med strösocker och vaniljpulver.
3. Tillsätt ett ägg i taget.
4. Vispa i mjölet lite i taget.
5. Rör försiktigt i champagnen och smaksätt med citronskalet. Smeten ska vara ganska fast. Låt smeten svälla i 20 minuter.
6. Grädda i ett våffeljärn.
7. Servera champagnevåfflorna med jordgubbsmoussen, några jordgubbar och lite riven vit choklad. Mums!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar