onsdag 21 mars 2012

Lågtempererad lax med betor och örtcréme

Det här är en rätt med klass, rena smaker och med råvarorna i fokus. Receptet är hämtat från Taste by Louise, förra årets Mästerkocks debutkokbok. Laxen blev perfekt, saftig och riktigt gled isär. Jag använde även gul morot i brist på gulbeta. Välsmakande rätt i all sin enkelhet!

Ingredienser:
(4 personer - ca 1 timme)

700 g á 170 g i bitar
2 msk olivolja
salt och svartpeppar

betor:
400 g betor (rödbetor, gulbetor eller polkabetor)
2 msk olivolja
30 g blandsallad
1/2 dl hackad gräslök
1/2 citron (rivet skal)
salt och svartpeppar

örtcréme:
2 dl ricottaost
2 dl hackade färska örter t.ex. basilika, körvel, dill (spara lite till garnering)
1 tsk honung
1/2 citron (saft + rivet skal)
salt och peppar

olivolja

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 120 grader.

2. Mixa hälften av ricottaosten med en stavmixer tillsammans med örterna till en slät kräm. Tillsätt resten av ricottaosten, honung, citronsaft och rivet skal. Mixa ytterligare någon minut och smaka av med salt och peppar och ställ i kylskåpet.

3. Koka betorna med blasten på i lättsaltat vatten. Använder du olika betor bör du koka dem i olika kastruller så att de inte tar färg av varandra. Känn med sticka och häll av vattnet när stickan glider igenom med lite lätt motstånd. Skala betorna.

4.  Lägg laxen i en ugnsfastform och ringla över olivolja. Salta och peppra laxen. Ugnsbaka med en stektermometer tills laxen har fått en innertemperatur på 48 grader, det tar ca 12 minuter.

5. Dela betorna och placera på tallrikar. Ringla över lite olivolja, strö över rivet citronskal och gräslök. Placera ut lite salladsblad och smaka strö över flingsalt och svartpeppar om det behövs. Lägg dit en bit lax och en klick örtcréme. Garnera gärna med lite färska örter. Servera och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar