torsdag 15 mars 2012

Salami- och brieostpaj

Det här är en supergod paj som är perfekt såväl till middag som på en buffé. Servera med en grönsallad och en god vinägrett.

Ingredienser:

125 g smör (rumsvarmt)
3 dl dinkelmjöl
2 msk kallt vatten
1/2 tsk salt

0,5 gul lök
250 g fryst bladspenat (tinad)
250 baby plommontomater
100 g salami
200 g brieost
1,5 dl svarta oliver med kärnor
3 ägg
3 dl mjölk
salt och svartpeppar
matfett till stekning

1 romansalladhuvud
0,5 gurka
1 avokado
balsamicocréme
olivolja

Gör så här:

Mixa ihop smör, dinkelmjöl, salt och kallt vatten till en pajdeg. Tryck ut degen i en springform med löstagbar kant. Degen ska gå högt upp på kanten. Den kan vara lättare att lossa om man lägger bakplåtspapper i botten. Nagga pajskalet och placera i frysen i 5 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter.

Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Strimla löken och krama ur spenaten på vatten. Fräs löken och spenaten i lite matfett i några minuter tills löken är glansig. Fördela jämnt i pajskalet. Strimla salamin och skiva brieosten, lägg sedan i pajskalet. Lägg även i tomater och oliver. Vispa ihop ägg och mjölk. Krydda med salt och peppar och häll sedan ner i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen i 30-40 minuter, tills äggstanningen har stannat.

Gör en grönsallad med romansallad, gurka och avokado. Ringla över olivolja och balsamicocréme eller annan vinäger. Servera och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar