måndag 5 mars 2012

Sparrisrisotto med gremolata

Den här ljuvligt goda vårläckerheten kan vi tacka Louise Johansson för, som vann förra årets Sveriges Mästerkock. Smaklökarna blev helt till sig och bara spottade ur sig euforiska glädjeyttringar; de måste ha fått vårkänslor även de. Den kommer garanterat att lagas igen!

Ingredienser:
(4 personer - 45 minuter)

1 schalottenlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2,5 dl carnaroliris (eller avorioris)
2 dl vitt vin
6 dl hönsbuljong (grönsaksbuljong för ett vegetariskt alternativ)
2 dl parmesanost, riven
3 msk smör
1 knippe grön sparris, 250 g
2 dl babyspenat, färsk
salt
svartpeppar, nymald
gräslök
smör eller olja till stekning

gremolata:
0,5-1 citron, rivet skal och saft
2 vitlöksklyftor, pressade
2 dl bladpersilja, plockad
1 dl olivolja

Gör så här:

1. Stek schalottenlök och vitlök glansig i lite matfett på medelvärme utan att det tar färg. Lägg i riset och rör om i någon minut.

2. Häll i vinet och hälften av hönsbuljongen, låg puttra under lock på svag värme.

3. Slå i resterande hönsbuljong och rör om emellanåt när vätskemängden reduceras.

4. Hacka sparrisen i centimeterstora bitar, och spara knopparna.

5. Rör i parmesanen när riset fortfarande har en liten kärna i sig. Klicka i smöret och smaka av med salt och peppar.

6. Blanda i sparrisbitarna (spara någon knopp till dekoration), babyspenat och hackad gräslök.

7. Mixa alla ingredienserna till gemolatan. Dosera citronen beroende på storlek och mängd juice. Smaka av så att du får välbalanserad syrlighet.

8. Servera sparrisrisotton med gremolata och dekorera med några sparrisknoppar och hackad persilja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar