onsdag 29 februari 2012

Sticky sichuannudlar

Sichuanpeppar är en kinesisk krydda döpt efter provinsen Sichuan. Den är närmast släkt med citrusfrukter och inte peppar som namnet felaktigt missleder. Smaken är kryddig med toner av enbär, granris, anis och en eftersmak av citrus och mentol. Finns att köpa i välsorterade asiatiska butiker eller att beställa på internetbutiker, exempelvis Kryddlandet. Vad berikande det är att utforska nya kryddor i köket. Jag och den flerdimensionella sichuan kommer säkerligen att umgås igen, för jag misstänker att den har massor av hemligheter att förtälja...

Ingredienser:
(4 personer)

2 kycklingfiléer
1 krm sesamolja
250 g risnudlar
1 dl osaltade cashewnötter
2 1/2 msk ingefära (finhackad)
1/2 tsk sichuanpeppar (mortlad)
1/2 tsk chiliflakes
1 gul lök
1 röd paprika
250 g salladskål
2 msk mörk kinesisk soja
1 1/2 msk risvinäger
1/2 msk strösocker (ev. lite mer)
1 dl kokvatten
salt

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Salta och peppra kycklingen. Stek den i lite matfett så att den får en fin gyllene stekyta. Placera sedan i en smor ugnsfastform. Placera en stektermometer i mitten av filén. Ugnsstek tills kycklingen har en innertemperatur på 70 grader. Kontrollera så att köttet är vitt och genomstekt. Låt vila till alldeles innan servering då den skivas tunt.
3. Koka upp lättsaltat vatten och dra kastrullen från värmen. Lägg i nudlarna och låt ligga i ca 10 minuter undr lock. Håll koll så att nudlarna inte blir för mjuka.
4. Strimla gul lök, röd paprika och salladskål.
5. Rosta cashewnötterna i en torr panna.
6. Hetta upp lite olja och lägg i ingefära, chiliflakes och mortlad sichuanpeppar under omrörning i några minuter. Lägg i löken och paprikan och fräs ytterligare i tre minuter så att löken blir glansig och lite mjuk.
7. Tillsätt nudlar, salladskål, soja, risvinäger, socker och kokvatten från nudlarna. Stek på hög värme i ca 3 minuter.
8. Smaka av med salt och peppar. Skiva upp kycklingen och ringla över lite sesamolja. Servera med rostade cashewnötter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar