torsdag 16 februari 2012

Hjärtlig smörgåstårta!

Min sambo är löjligt förtjust i bröd, så vad passade inte bättre än en hjärtformad smörgåstårta på alla hjärtans dag?!

Ingredienser:
(6 personer)

bröd:
25 g jäst
2 dl vatten, 37 grader
1 msk flytande margarin
1 tsk socker
1/2 tsk salt
5-6 dl vetemjöl

fyllning:
bregott
100 g kallrökt lax
250 g räkor med skal
2 hårdkokta ägg
2 dl créme fraiche
2 dl majonäs
1/2 dl chili sauce
30 g röd stenbitsrom
1/2 dl dill, klippt
2 msk rödlök, finhackad
svartpeppar

dekoration:
1 kruka gröna salladsblad
1/2 grapefrukt
1 citron
100 g kallrökt lax
20 skalade räkor
2 räkor med skal
30 g röd stenbitsrom
30 g svart stenbitsrom
1 dl persilja, finhackad

Gör så här:

Brödet:
Det är viktigt att brödet är helt kallt när man gör tårtan, så brödet kan med födel bakas kvällen innan. Det går självklart bra att köpa färdigt bröd, exempelvis landgångar.

Smula jästen och häll i det 27-gradiga vattnet och rör om så att jästen löser upp sig. Blanda i flytande margarin, socker, salt och blanda i så mycket vetemjöl att degen blir smidig och blank. Täck över en bakduk och låt jäsa i 30 minuter. Smörj en form, ca 25-27 cm i diameter. Arbeta degen smidig på ett bakbord och tryck sedan ut i formen. Nagga ytan med en gaffel. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Värm ugnen till 200 grader. Känn med fingret - när degen snabbt reser sig efter ett lätt tryck så är den färdigjäst. Grädda i 25-30 minuter längst ner i ugnen och låt sedan svalna under bakduk.

Fyllningen:
Skär laxen i mindre bitar. Skala räkorna och hårdkoka äggen. Mosa äggen i en bunke, blanda i lax, hackade räkor, finhackad rödlök, créme fraiche, majonäs, chili sauce, finklippt dill, röd stenbitsrom och smaka av med svartpeppar.

Skär brödet i form av ett hjärta, om du inte använt en hjärtformad form vid gräddningen. Dela brödet i tre våningar och bred varje våning med bregott. Bred ett tjockt lager med fyllning på nedersta våningen, aningen mindre på andra och resten på översta våningen. Stryk runt sidorna om det inte runnit ut och ta bort överflödig fyllning som kladdar runt omkring när du tryckt ihop den. Täck med plastfilm och låt stå två timmar i kylen eller över natten.

Klipp persiljan fint. Skiva citronen och grapefrukten. Gör en bädd av salladsbladen och placera tårtan på dem. Täck tårtans sidor med persilja. Placera grapefrukt och citronskivor längs med tårtans fot. Lägg den kallrökta laxen på tårtan och placera räkorna runt tårtans kant och förstärk hjärtformen. Placera den röda rommen som små duttar i räkans både och markera små duttar med svart rom på räkans utsida. Gör ett hjärta av de två oskalade räkorna. Servera och låt gästerna imponeras!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar