söndag 12 februari 2012

Estnisk färskostkaka

Jag har haft en underbar dag på fjället med grillning och fika i solen med familj och hundar. Ovetande om vandringssträckans längd och framkomlighet hade jag seriöst placerat den bakade kakan på ett tårtfat med glaskupol. Nåväl, vi kom fram och tillbaka, kakan var mycket god och åts med glädje, både fat och kupol kom hem helskinnade och jag fick lite extra vikter på promenaden. Mysigt hade vi med lek på isen, vackra vyer och trevligt sällskap!



Ingredienser:
(ca 8 personer)

pajskal:
125 g smör
3 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 ägg

fyllning:
20 sötmandlar
600 g kesella 10 %
2 msk potatismjöl
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 msk vaniljsocker
1 citron (rivet skal)
1 apelsin (rivet skal)
2 ägg

garnering:
florsocker
blommor

tillbehör:
rårörda blåbär och hallon eller lättvispad grädde

Gör så här:

1. Smält smöret och låt svalna. Blanda smör, vetemjöl, socker och bakpulver i en matberedare. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut eller kavla ut degen i en form, ca 24 cm i diameter med löstagbar kant. Täck med plastfolie och låt stå kallt i 30 minuter.

2. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda kesella, grovhackad mandel, potatismjöl, socker, salt, vaniljsocker och rivet citrusskal. Separera äggulor och äggvitor. Rör ner äggulorna i smeten och vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd sedan ner i smeten. Häll fyllningen i pajskalet.

3. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme (för mig tog det drygt 30 min), tills fyllningen är fast.

4. Låt kakan svalna och låt gärna stå och dra sig över natten innan servering (går även bra att frysa). Lossa kakan ur formen och sikta över lite florsocker och garnera med några blommor. Servera med lite rårörda bär eller lättvispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar