onsdag 29 februari 2012

Ankbröst med granatäppelsås

Eller Sprängd anka med granater, som jag helst hade velat skriva...men huruvida den är sprängd kan jag faktiskt inte svara för, blir dock genast mycket mer spännande och dramatiskt. Ett saftigt kött med en söt och uppfriskande sås, serverad med hemmagjorda potatischips och en grön sallad. Potatisen är egentligen inte nödvändig, men vansinnigt god!

Ingredienser:
(6 personer)

2 ankbröst
salt
svartpeppar
smör till stekning

3 bakpotatisar
olivolja
flingsalt
150 g grönsallad

Granatäppelsås:
1 granatäpple
apelsinjuice från 1 apelsin
0,5 dl svartvinbärsgelé
0,5 dl portvin eller marsalavin
3 tsk fransk senap
salt och peppar

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Skär tunna snitt snett längs med skinnkappan på ankbröstet. Salta och peppra på båda sidor. Stek ett par minuter på skinnsidan först, så att fettkappan smälter något och klir krispig och gyllene. Sen några sekunder på andra sidan så att den får lite färg.
3. Placera ankbrösten i en smord ugnsfast form och placera en stektermometer i mitten av köttet. Stek färdigt i ugnen tills köttet fått en innertemperatur på 55 grader. Låt köttet vila i folie en stund innan servering.
4. Dela granatäpplet i fyra delar och plocka ut kärnorna. Gör det över en skål så att eventuell saft tas om hand.
5. Blanda apelsinjuice, juicen från granatäpplet, svartvinbärsgelé, portvin och fransk senap i en kastrull. Låt puttra i 7 minuter. Lägg i granatäppelkärnorna och smaka av med salt och peppar. Kan serveras både varm och kall.

Potatischipsen:
1. Skrubba bakpotatisen.
2. Skär i ca 3 mm tunna skivor och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Ringla över olivolja och vänd potatisskivorna i oljan så att den fördelas jämnt. Strö över flingsalt och baka i ugnen på 225 grader, ca 15 minuter. Chipsen ska vara gyllene och lite krispiga.

Skär ankbrösten i tunna skivor. Servera med potatischipsen, en grön sallad och granatäppelsåsen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar