onsdag 22 februari 2012

Herdens kålpaj

Det är söndag, kylskåpet är nästan tomt och jag vill inte handla. En snabb överblick och sedan en sökning på vitkål och så kom detta receptet upp. Perfekt! Gott, allt-i-ett. billigt (ca 6 kr per portion) och den går att frysa.

Ingredienser.
(6 portioner)

800 g potatis
0,5 vitkålshuvud
500 g köttfärs
2 msk smör
2 msk sirap
1,5 msk köttfond
1 dl vatten
1 dl mjölk
1 ägg
salt och peppar

Gör så här:

1. Skala och koka potatisen.
2. Strimla vitkålen och fräs i lite smör tills den blivit mjuk och fått lite färg. Häll över sirap och rör om.
3. Lägg vitkålen på ett fat och gör plats för köttfärsen i pannan. Fräs köttfärsen och salta och peppra. Blanda sen ner vitkålen.
4. Häll i köttfond och vatten i pannan och låt sjuda under lock i några minuter.
5. Värm mjölken i en kastrull. Mosa potatisen och vispa med elvisp. Vispa ner den varma mjölken och ägget. Vispa moset vitt och fluffigt. Smaka av med salt och peppar.
6. Smörj en ugnsfast form.
7. Lägg ner köttfärsen i formen och bred över potatismoset. Gratinera i 200 graders ugn tills moset fått lite fin gyllene färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar