onsdag 22 februari 2012

Pesto- och brieostfylld bifftomat

Det här var vansinnigt gott! Tänk då sen till sommaren när man kan använda egenodlade, smakrika tomater istället för vinterns bleka och torftiga smaker. Föredrar man chevré eller annan smaskig ost så går det minst lika bra! GI-vänligt recept för den som sållar bland kolhydrater.

Ingredienser:
(4 personer)

pesto:
2 krukor basilika
1 kruka persilja
3 vitlöksklyftor, medelstora (här väljer man styrkan själv genom dosering)
20-25 g pinjenötter (ca en halv påse)
ca 1/2 dl olivolja
1,5 dl parmesan, finriven
salt och peppar

4 bifftomater
2 msk franska örter
1 msk olivolja
2 msk balsamico
200 g brieost
4 msk pesto
0,5 rödlök
färsk oregano

Gör så här:

Pesto:
Skölj och plocka de färska örterna. Mixa dem tillsammans med den skalade och pressade vitlöken. Tillsätt pinjenötter och olivolja lite åt gången. Mixa även parmesanen lite åt gången och smaka av då och då för att få en välbalanserad smak. Smaka av med salt och peppar och reglera eventuellt smaken med mer olivolja eller parmesan. Peston kan förvaras i kylen i flera dagar.

Sätt ugnen på 175 grader. Skär av toppen av tomaterna och gröp ur dem. Ställ tomaterna på en plåt med bakplåtspapper. Strö över franska örter och ringla över olivolja och balasamico. Baka mitt i ugnen i 15-20 minuter. Ta ut tomaterna och lägg på rikligt med pesto, skivor med brieost och fina skivor med rödlök. Ugnsbaka i ytterligare 10 minuter. Toppa med oregano. Servera och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar