måndag 27 februari 2012

Granatäppelsallad med kyckling och myntadressing

Granatäpplen är helt fantastiska! De många generösa kärnorna innehåller rikligt med C-vitaminer och antioxidanter. Frukten kan tyckas anspråklös vid första anblicken med sitt rödaktiga läderartade skal, men när man delar den och viker åtsidan en av de vita innerväggarna så öppnar sig en värld av skönhet. Jag förstår varför denna frukt har varit föremål för historia, myter och legender. I Grekland symboliserar exempelvis granatäpplet fruktbarhet och gudinnor.Inte konstigt att salladen blev uppfriskande och kraftfull.

Ingredienser:
(4 personer)

2 kycklingfiléer
200 g salladsmix
2 avokado
10 g ärtskott
1 granatäpple (1 dl kärnor)
4 skivor halloumi
1 msk sesamfrön
1 msk pinjenötter
salt
peppar
smör eller olja till stekning

myntadressing:
2 msk vitvinsvinäger
1 msk färsk mynta
1,5 dl olivolja
salt
peppar

alt. balsamico créme eller en balsamvinägrett är också väldigt gott till!

Gör så här:

1. Putsa, salta och peppra kycklingfiléerna. Stek i lite matfett i ca 2 minuter så att de får fin färg. Sätt ugnen på 150 grader. Stick en termometer i kycklingen. Stek i ugnen tills kycklingen har en innertemperatur på 70 grader, ca 30 minuter. Kontrollera så att köttet är vitt och genemstekt. Låt vila en stund innan det skärs i skivor.

2. Blanda alla ingredienserna till dressingen och smaka av med salt och peppar.

3. Rosta sesamfröna och pinjenötterna i en torr panna.

4. Skala och skiva avokadon.

5. Stek halloumin i en torr het panna, ca 1 minut på varje sida. De ska få ett läckert giraffmönster och bli mjuka.

6. Placera sallad på fyra tallrikar. Lägg skivad avokado, skivad kyckling, halloumi och ärtskott. Strö över rostade sesamfrön och pinjenötter och granatäppelkärnor. Ringla över myntadressingen och servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar