söndag 12 februari 2012

Burmesisk kycklinggryta á la Sveriges Mästerkock

Fredagskvällen bjöd på hårda prov i köket. Vi provade på rätterna som lagades i Sveriges Mästerkock i onsdags och det visade sig att vi både kvalificerade och blev diskade; kycklinggrytan blev utsökt medans suffléerna misslyckades och vi fick åka hem. Den här kycklinggrytan var jättegod och kommer garanterat att göras igen! Eftersom jag ogärna äter ifrån ben så använde vi kycklingfiléer istället, men jag uppmuntrar absolut att använda hel kyckling om man kan och vill.

Ingredienser:
(4 personer)

1 hel kyckling, styckad i mindre bitar med ben, utan skinn eller 3 kycklingfiléer
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 bit färsk ingefära
olja till stekning
2 tsk gurkmeja
1 tsk kardemummakärnor
1 tsk korianderfrön, lättstötta
5-7 nejlikor, hela
2 kanelstänger
10 st svartpepparkorn, hela
2 lagerblad
2 dl vatten
1 burk kokosmjölk
1 citron, saften
2 msk fisksås
salt

tillbehör:
250 g äggnudlar
strimlad purjolök
2 ägg
4 msk jordnötter
koriander, färsk

Gör så här:

1. Skala och finhacka den gula löken, ingefäran och vitlöken. Värm lite olja och fräs grönsaker och kyckling i några minuter utan att det får färg. Tillsätt kryddor och vatten och fräs i ytterligare några minuter.

2. Häll i kokosmjölk och låt sjuda i ca 35 minuter.

3. Smaka av med citronsaft, fisksås och salt.

4. Koka äggnudlar, skiva purjolök, koka ägg och hacka jordnötter. Servera kycklinggrytan med tillbehören och garnera med lite färsk koriander.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar