måndag 12 mars 2012

Kalljästa briocher - yppig start på kvinnodagen!

8 mars och kvinnodagen igen. Jag hade helst sett att den här dagen inte hade behövts överhuvudtaget, men så är inte fallet än så vi får jobba vidare. Dagen till ära fick dessa yppiga briocher bli startskottet på dagen och symbolisera det stigmatiserade och fantastiska kvinnobröstet. Jag tog tillfället i akt att hylla mig själv som kvinna, men kanske framförallt som människa eftersom det är en dag som berör alla. Med en så god frukost så kunde ju resten av dagen inte bli annat än bra!


Ingredienser:
(16 st)

4 ägg + 1 till pensling
25 g jäst (för söta degar)
0,5 tsk salt
1/2 dl strösocker
6 1/2 dl vetemjöl
250 g smör (rumsvarmt)
flingsalt

Gör så här:

1. Blanda smulad jäst, ägg, salt, socker och mjöl i en bunke eller assistent.
2. Tillsätt lite av smöret åt gången under arbetning. Låt varje smörbit jobbas in i degen innan du tillsätter nästa. Degen ska vara jämn och blank, men inte helt fast.
3. Täck över degen med plastfolie och låt stå 12 timmar i kylskåp. Perfekt att göra degen på kvällen och grädda briocherna till frukost. Det är inte säkert att degen jäser jättemycket och det gör inget.
4. Knåda degen på ett mjölat bakbord. Ta bort en 1/6 del av degen och dela övriga degen i 16 bollar.
5. Rulla i handen till bollar under tryck och placera i små formar eller smorda metallformar. Dela den sparade degbiten till 16 små bollar. Gör ett hål i bollarna och placera en liten boll i det. Låt briocherna jäsa under duk i 1 timme.
6. Sätt ugnen på 225 grader.
7. Pensla briocherna med ett uppvispat ägg och strö över lite flingsalt.
8. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter tills de har fått en fin gyllenbrun färg.
9. Låt svalna något under duk på galler, dela sedan och ät med exempelvis lite grädde och jordgubbssylt. De är luftiga och lätta när de är nybakade och blir sedan aningen mer kompakta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar