fredag 9 mars 2012

Pistaschgratinerad torskfilé med rödbetsrisotto

Wow, vilken smaksensation! Smaklökarna kom till sjunde himlen. Torsken gled lätt isär och lamellerna riktigt bländade mot det rosa risottounderlaget som bjöd på både sötma, spänst och krämighet. Festligt till tusen!

Ingredienser:
(4 personer)

4 torskfileér, 600 g
0,5 dl pistaschnötter, skalade
1 dl västerbottenost
salt
svartpeppar

rödbetsrisotto:
1 rödbeta, rå
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
2 dl carnaliris ( eller avorioris)
2 dl torrt vitt vin
3 msk kycklingfond, koncentrerad
4 dl vatten
2 dl västerbottenost, grovriven
salt
svartpeppar

mustig vitvinssås:
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
2 msk strösocker
2 dl torrt vitt vin
2 msk balsamvinäger
4 msk kalvfond, koncentrerad
2 tsk kinesisk soja
2 tsk maizena majssträkelse (ev. lite mer för tjockare sås)

tillbehör:
ex. 8 färska sparrisar, ärtskott eller hericot vertz
1 msk god olivolja

Gör så här:

Fisken:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Salta och peppra fiskfiléerna på båda sidor. Vik de dubbelt så att de är kämntjocka och lägg sedan i en smord form.
3. Grovhacka pistaschnötterna och blanda med riven västerbottenost. Lägg rikligt med nöt och ostblandning över fisken.
4. Gratinera fisken mitt i ugnen i ca 10-15 minuter tills den har en innertemperatur på 55 grader.

Rödbetsrisotto:
1. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Skala rödbetan och grovriv den.
2. Fräs löken glansig i lite smör eller olja. Tillsätt rödbetan och riset och rör om i någon minut.
3. Häll på vinet. Koka samtidigt upp vatten och fond i en separat kastrull. Häll på vattnet lite åt gången så att det successivt får koka in i riset utan lock. Sänk värmen och rör om emellanåt. Fyll på med resten av vattnet med buljong. Riset ska vara mjukt och krämigt med en liten kärna, ca 20 minuters puttrande.
4. Blanda i västerbottenosten och smaka av med salt och peppar.

Mustig vitvinssås:
1. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
2. Stek löken glansig i lite matfett tillsammans med sockret så att det smälter.
3. Häll i vin, vatten, balsamvinäger, fond och soja. Koka 10 minuter utan lock.
4. Sila bort löken. Red såsen med maizena utspädd med lite vatten tills den fått önskad tjocklek.

Tillbehör:
Koka några färska sparrisar eller liknande i lite lättsaltat vatten. Servera till den pistachgratinerade torskfilén med rödbetsrisotto och ringla över lite god olivolja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar