tisdag 24 april 2012

Dillkött

Det här är husmankost för mig med smaker från barndomen. Man ska ösa upp rikligt med sås på tallriken så att det finns ordentligt att mosa potatisen med utan att det på något sätt blir torrt på tallriken. Dillkött är lätt att laga, det enda trixiga är att hitta rätt balans mellan det söta, sura och salta - och den balansen ter sig mycket olika i olika munnar. Jag personligen vill inte ha den för söt. Och en sak till - heter det dillkött så ska det också smaka ordentligt med dill!

Ingredienser:

500 g kalvstek eller benfri kalvbog
1 gul lök
2 morötter
1 purjolök (den vita delen)
2 lagerblad
10 vitpepparkorn
1 kvist timjan
3 msk salt
2 dl vispgrädde
1-2 msk redningsmjöl
1-2 knippar dill

Dillreduktion:
5 dl vatten
5 dl socker
några dillstjälkar
5 vitpepparkorn
5 msk ättiksprit (12%) ev. mer

potatis

Gör så här:

1. Skär köttet i 2-3 cm stora tärningar. Täck dem med kallt vatten i en gryta och låt koka upp. Häll av vattnet, skölj köttet och fyll på med nytt kallt vatten så att köttet täcks.

2. Skala lök och morot och skär i klyftor respektive större skivor. Strimla purjolöken. Lägg i grönsakerna med köttet.

3. Tillsätt lagerblad, pepparkorn, timjankvist och salt. Låt koka upp och sedan sjuda på svag värme tills köttet är så mört att det faller isär, 1-2 timmar.

4. Sila köttet och grönsakerna och spara både buljongen och grönsakerna. Häll tillbaka buljongen i grytan och tillsätt grädden. Låt koka upp och lägg sedan ner köttet och grönsakerna igen.

5. Blanda alla ingredienserna till dillreduktionen i en kastrull och låt koka upp. Låt sjuda i några minuter och sila sedan.

6. Smaka av dillköttet med dillreduktionen. Sleva i försiktigt och smaka så att du får den balansen du önskar. Justera med med ättika, salt och peppar om du önskar.

7. Red såsen med redningsmjölet så att den får en simmig konsistens.

8. Grovhacka dillen och lägg i. Läggs dillen i när grytan kokar så blir den grå. Servera med nykokt potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar