tisdag 24 april 2012

Tod man plaa - thailändska fiskkakor

Det har nog inte ungått någon att jag är ett fan av thailändsk mat. De flesta jag möter som brukar resa dit, vilket är var och varannan idag, är helt frälsta i deras smakrika kök. Vilken tur då att man kan variera sig en massa. Dessa små godbitar passar bra både som middag eller till förrätt. Fisksåsen är salt så det behövs inte saltas extra. Variera med de tillbehör som passar dig bäst!


Ingredienser:
(4 personer)

400 g lax (benfri)
200 g vit fisk ex. torsk, sej
2 röda chilifrukter
3 st limeblad
1 st schalottenlök
1 st citrongräs
3 st limefrukter (saften från)
0,5 dl fisksås
1 ägg
1 kruka koriander

nouc cham sås:
2 röda chilifrukter
1 vitlöksklyfta
2 msk palmsocker alt. råsocker
3 tsk limejuice
1,5 dl vatten
1,5 dl fisksås
3 msk risvinäger

olja till stekning eller fritering

till servering ev.
nudlar (ägg- ris- eller glas)
salladsblad
mynta

Gör så här:

1. Skiva chilifrukterna och vitlöksklyftan tunt till såsen. Låt gärna kärnorna vara kvar för mer hetta. Blanda alla ingredienser till såsen och rör om tills sockret har löst upp sig. Låt sedan stå och dra sig i väntan på maten. Kan förberedas i god tid om man vill och håller sig i flera månader i kylskåp.

2. Skala och tärna ingefäran i små bitar. Skär chilin, limebladen, citrongräset och schalottenlöken i mindre bitar. Mixa allt till en puré. Tillsätt fisksås och pressad limejuice från 3 st lime.

3. Finhacka fisken eller mixa den lätt till en färs. Blanda i purén, grovt hackad koriander och ägg.

4. Forma till fiskkakor och stek eller fritera i lite olja. Försök att inte pilla på kakorna när de steks då de lätt faller sönder. Vänd försiktigt.

5. Servera exempelvis på ett salladsblad tillsammans med nouc cham såsen, lite mynta, lite kokta nudlar eller ris, eller bara som de är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar