onsdag 18 april 2012

Ingefärspäron med punchgrädde

Precis när jag skulle åka från jobbet härrom dagen så kom Mille springandes med ett fat svenska päron som höll på att bli gamla och tyckte att jag skulle ta med dem hem. Svenska päron som är så gott, det hade ju varit rysligt synd om de skulle behöva slängas. Jag har aldrig gjort inkokta päron förut, men efter lite receptsök så har jag nu en gedigen hög av varianter att prova mig igenom, så ni kommer säkerligen att se mer av dessa framöver. De är ju dessutom perfekta att göra några dagar innan de ska ätas och bara låta stå i den smaskiga lagen i väntan på fest.


Ingredienser:
(ca 8 personer)

8 fasta päron

lagen:
5-6 dl strösocker
1 bit färsk ingefära
ca 6 ekologiska citroner
vatten så att det täcker päronen i kastrullen

till servering:
lätt vispad grädde
punch
rivet citronskal
lite florsocker

Gör så här:
1. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Skala och riv ingefäran och lägg i.
2. Skiva tre citroner och lägg i.
3. Riv skalet från ytterligare en citron. Spara skalet till serveringen och pressa i saften från citronen i lagen.
4. Ta en skål med kallt vatten och pressa i saften från en citron. Skala päronen men låt skaftet vara kvar. Lägg de skalade päronen omedelbart i skålen med citronvatten så att de inte blir bruna.
5. Lägg i päronen i den sjudande lagen och låt kokas tills de är mjuka, de ska kännas ungefär som en potatis i motstånd när de är klara.
6. Lägg päronen i en glasburk med skaften uppåt och häll över lagen. Lägg i resterande citron skuren i skivor. Vänta med att sätta igen locket tills lagen svalnat något så att burken inte spricker.
7. Vispa grädden lätt och smaksätt med önskad mängd punch.
8. Servera de inlagda päronen med punchgrädde, lite rivet citronskal och sila över lite florsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar