onsdag 18 april 2012

Varm sallad med renskav och rödbetor

Vi gjorde en kort söndagstur ut till sommarstugan för att sätta upp fågelholkarna vi byggt och på hemvägen stannade vi hos mina föräldrar och gjorde gemensamt en smaskig lunch. Jag har gjort många premiärer på sistone och renskav blev ytterligare en. Det skulle egentligen varit lingon i, men det hade inte vi så det fick bli granatäpple istället. Jag kan dock tänka mig att lingonen tillsammans med renskavet ger en vildare ton åt hela rätten. Gott blev det iallafall!!

Ingredienser:
(4 personer)

4 rödbetor (400 g)
2 tsk strösocker
2 msk ättiksprit
2 rödlökar
8 cm purjolök
1 paket fryst renskav (250 g)
200 g skogschampinjoner, hela små
100 g romansallad- eller cosmopolitansallad
1 dl persilja, plockad
1/2 dl lingon (frysta eller färska)
100 g chevré
vatten
oliv-eller rapsolja
salt
svartpeppar

Gör så här:

1. Koka upp 1 liter vatten, socker, 1 tsk salt och ättika i en kastrull. Lägg i rödbetorna och koka dem mjuka under lock. Skala rödbetorna när de svalnat något, under kallt vatten underlättar. Skär i klyftor.

2. Skala rödlöken och skär i strimlor. Ansa purjolöken och skär i strimlor.

3. Fräs renskavet i en stekpanna, gärna gjutjärn, i 3 msk olja. Lossa skavbitarna från varandra och finfördela under stekningen.

4. Lägg i champinjonerna, är de små så gärna hela. Låt dem få färg. Tillsätt 1 msk olja och fräs även rödlöken och purjolöken i några minuter. Ta av från värmen och smaka av med salt och svartpeppar.

5. Tillsätt delade salladsblad och plockat persilja. Lägg ner rödbetsklyftorna, chevré i skivor och strö över lingonen. Servera och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar