måndag 16 april 2012

Timjanstekt kycklingbröst och brynt morotscréme serverad med färska vårprimörer

Den här rätten utstrålar verkligen vår! Det känns på smaken att råvarorna står i fokus och morotscrémen är helt fantastisk! Den fullkomligt smälter i munnen och lyser av orange lycka på tallriken. Den kommer garanterat göras fler gånger till allt möjligt, så otroligt god! Vill man ha den alldeles len rekommenderar jag att man använder en blender istället för en stavmixer.

Ingredienser:
(4 personer)

600 g kycklingfilé (med eller utan skinn)
1 tsk salt
2 msk olivolja
4 vitlöksklyftor
1 kruka timjan
25 g smör
1 msk vatten

Morotscréme:
100 g smör
500 g morötter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl vatten
2 tsk pressad citronjuice
1/2 tsk salt

Vårprimörer:
1 broccolistånd (250 g)
16 späda morötter eller 2 morötter
1 liten rödlök
4 rädisor
1 msk olivolja

Garnering:
timjan- och dillkvistar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 100 grader. Salta kycklingen på båda sidor. Bryn den gyllene i lite olja tillsammans med timjan och krossad vitlök. Lägg kycklingen i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen tills kycklingen har fått en innertemperatur på 68 grader, ca 20-25 minuter. Låt vila i 5 minuter innan kycklingen skivas upp.

2. Bryn smöret till morotscrémen. Skala morötter, gul lök och vitlök och skiva i mindre bitar. Lägg i allt i smöret och låt dem kokas mjuka under lock. Mixa till en slät créme i en blender eller med stavmixer. Späd med vatten till önskad konsistens. Pressa i lite citronjuice och smaksätt med salt.

3. Dela broccolin i små buketter och skär stammen i tunna skivor. Koka broccolin och morötterna mjuka med aningens tuggmotstånd. Använder du stora morötter så skär dem i mindre stavar. Blanda grönsakerna med skivade rädisor och skivad rödlök.

4. Servera kycklingen med morotscrémen och vårprimörerna. Ringla över lite olivolja, ös upp lite sky och garnera med några timjan- och dillkvistar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar