söndag 8 april 2012

Påskalamm

Det har blivit extremt populärt med lamm på påsk, men det är en relativt ny tradition här i Sverige och helt ny för mig. Varför har den då blivit en del av påskbuffén? Det finns flera orsaker till varför man äter lamm på påsk; dels finns det religiös historik och dels beror det på vårlammen som är slaktfärdiga vid påsk, runt Medelhavet åtminstone. De lamm som säljs här i norr vid den här tiden är antingen slaktade i höstas eller så har de fötts upp inomhus under vintern. Det finns flera historier inom både kristendomen och judendomen där lammet bär symbolik, exempelvis Jesus som offerlamm. I Sverige har lammet knappt varit en del av påskbordet i hundra år och finns fortfarande inte på mångas middagsbord. Jag har nu haft min lammpremiär och det blev fantastiskt gott och saftigt.


Ingredienser:
(ca 8 personer)

lammstek urbenad 1 1/2 - 2 kg
1 kruka basilika
1 kruka oregano
4 kvistar rosmarin
1 citron
3 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
flingsalt
svartpeppar
steksnöre

Gör så här:

1. Plocka bladen och tunna stjälkar från örterna, hacka dem fint. Riv det yttersta skalet från citronen och pressa juicen ur halva citronen. Pressa vitlöken och blanda ihop allt tillsammans med olivoljan.

2. Lägg ut steken med insidan, där benet har suttit, uppåt. Salta och peppra ordentligt på båda sidor. Gnid in både insidan och utsidan med örtblandningen och rulla ihop steken. Bind ihop ordentligt med steksnöre.

3. Sätt ugnen på 175 grader. Stick en stektermometer i änden av steken så att spetsen hamnar mitt i. Lägg köttet i en ugnsfast form och ugnsstek i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 58 grader, för rosa kött, 65 grader gör genomstekt kött. Låt vila i folie i 20 minuter innan köttet skivas upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar