torsdag 6 oktober 2011

Banankaka med smak av choklad


Bruna bananer som flugorna börjar svärma kring, nej inget mellanmål som jag varken vill inta själv eller låta dem snaska på. En banankaka fick rädda dem från gröna påsen. Den här känns aningen nyttigare då den innehåller mycket frukt och nötter. Vill man ha ännu fylligare chokladsmak kan man hacka lite mörk choklad och blanda i smeten. Jag bakade på morgonen och sen packade vi fikakorgen och begav oss ut i skogen där det blev tid för både svampplockning och mumsig kaka. Det kan tilläggas att den håller sig saftig i flera dagar efter bakdagen.

Banankaka:

2 st ägg
50 g smör
1 dl kesella 10%
2 st mogna bananer
6-8 st fikon eller dadlar (jag använde både och)
0,5 dl rårörsocker
1,5 dl dinkelvetemjöl
2 dl valnötter
0,75 dl kakao
1 tsk bakpulver
2 msk hela linfrön
2 msk vetegroddar eller pumpakärnor

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och rårörsocker poröst. Tillsätt smält smör, kesella, mosad banan, grovhackade fikon/dadlar och valnötter. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner dem i smeten. Smörj en form, 22 cm i diameter, och bröa den, antingen med sojamjöl eller ströbröd. Häll smeten i formen och grädda den i ugnen i ca 25-30 minuter. Servera gärna med lite lättvispad grädde, glass, färsk frukt eller frukt på burk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar