torsdag 13 oktober 2011

Citronsorbet med basilika

Den här sorbeten är en syrlig läckerhet som är perfekt om man inte vill ha något sött och tungt efter maten. Sorbet fungerar också som en mellanrätt man äter för att neutralisera smaklökarna inför nästa rätt. Eller varför inte bara låta sig svalkas av dess fräscha och uppriskande ton. Inte för att behovet av just svalkning är så stort under denna årstiden.



Ingredienser till 4 pers:

2 dl citronsaft (ca 4 pressade citroner)
10 basilikablad (ev. fler till garnering)
1 äggvita (låt ligga i rumstemperatur en liten stund)
2 dl vitt vin
1 dl socker
1/2 dl vatten

Gör så här:
1. Gör en sockerlag genom att koka upp sockret och vattnet. Låt svalna.
2. Skölj ägget under rinnande vatten för att avlägsna eventuella bakterier på skalet och tvätta händerna. Separera äggvitan och vispa den till ett hårt skum. Är ägget kallt kan det vara svårt att vispa det till ett skum, låt det därför ligga framme lite innan.
3. Pressa citronerna.
4. Skölj basilikabladen och mixa dem tillsammans med det vita vinet. Tillsätt citronsaften och sila därefter vätskan för att avlägsna kärnor och annat fruktkött. Blanda i sockerlagen i citronsaften.
5. Vispa tillsist ner äggvitan i blandningen. Ställ in bunken i frysen och låt stå i ca 6 timmar. Rör runt i sorbeten en gång i timmen.
6. Ställ fyra glas i frysen i ca 15 minuter för att få en isdimmig yta. Gör kulor av sorbeten genom att använda två skedar och lägg i glasen. Dekorera med basilikablad. Servera och njut!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar