torsdag 6 oktober 2011

Sallykväll med thaimatstema

Vi är ett litet kompisgäng som under sommaren haft Sallykvällar där vi lagat god mat och sett på den fantastiska serien Sally med Maria Lundqvist som gör en underbar roll som Sally. Förra året bodde jag i Thailand och studerade ett läsår och emellanåt infinner sig stark tillbakalängtan och glädje över alla fina minnen, inte minst matupplevelser. Just nu har jag haft ett kraftigt återfall så inte helt oväntat blev det thaitema när jag skulle göra kvällens mat, eller åtminstone thai-inspirerat. Det blev vårrullar med smaskig sås till välkomsttugg, het glasnudelsallad med räkor till huvudrätt och en kokospannacotta med rommarinerad mangosalsa till dessert. Pannacottan blev väl lite av Italy goes Thailand, eller tvärtom. Galet gott blev det och väldigt mätta blev vi!

Vårrullar



Ingredienser ca 30 st:
100 g glasnudlar
1 morot
I dl köttfärs (stekt)
ca 25 färska räkor
1 lime
2 vitlök
rispapper eller vårrulleark
chili
1 bit ingefära
mynta
koriander
salt & peppar
olja, neutral (vid fritering)

Gör så här:
Koka glasnudlarna i ca 3 minuter och skölj de sedan under kallt vatten. Klipp glasnudlarna till mindre delar i en bunke. Riv en morot i tunna strimlor med en potatisskalare och lägg i bunken. Pressa i vitlöken och lägg i den stekta köttfärsen (kan uteslutas om man vill). Blanda i önskad mängd chili, klippt koriander och riven ingefära. Pressa över limesaft och salta och peppra. Smaka av och justera om nödvändigt. Lägg rispapprena på en våt handduk. Jag köpte mina frysta i den lokala thaibutiken och var bara att tina. Små, tunna och fina och gick inte sönder när man lossade dem. Lägg lite fyllning vid ena hörnet, lägg på en räka och ett blad mynta. Rulla ihop och vik in kanterna. Ta lite vatten på översta hörnet så att det klistrar ihop paketet. Antingen serverar man de färska såhär eller så friterar man dem. Mina friterades genom att hälla olja i en kastrull och värma den till 180 grader. Gör ett brödtest innan vårrullarna läggs i för att se att oljan har rätt temperatur. Lägg i en bit bröd, när det blir gyllene brunt är det klart att kasta i rullarna. När de är gyllene fångar man upp dem och låter de rinna av på lite papper. Nu är de klara att serveras!



Sås:

2 mask sataysås
3 msk hoisinsås
1 st röd chilifrukt
1 msk torrostade jordnötter (hackade)
1 msk citronsaft

Blanda ihop alla ingredienser så är den här smaskiga såsen klar. Den röda såsen till vänster är en köpfärdig sweetchilisås.


Het glasnudelsallad med räkor


Ingredienser 4 personer:

250 g glasnudlar
1 rödlök
0,5 gurka
200 g skalade räkor (färska är godast)
200 g skalade kräftstjärtar
Eventuellt bläckfisk eller annan vit fisk med bra stuns

Gör så här:
Koka glasnudlarna i ca 3 minuter och skölj dem under kallt vatten. Lägg i en bunke och blanda i finskivad rödlök, gurka strimlad i tunna skivor med en potatisskalare, räkor och kräftor. Blanda runt och gör såsen i receptet nedan.


Sås:

1 st röd chilifrukt
60 g jordnötter (hackade)
1 kruka koriander (finhackad)
2 vitlöksklyftor
2 st lime
4 msk thailändsk fisksås
3 msk neutral olja

Gör så här:
Hacka hela chilin (rekommenderas). Är man känslig för hetta så ta bort kärnor och skiljeväggar. Blanda i fisksåsen, oljan, pressad vitlök och finhackad koriander. Pressa först i en lime och smaka av så att det blir en bra salt-syrlig balans. Justera med den andra limen (brukar oftast behövas). Häll till sist i de hackade jordnötterna, så mycket man önksar. Servera glasnudelsalladen och häll över rikligt med sås. Bäst att var och en får dosera på sin egen tallrik. Ät och njut!

Kokospannacotta med rommarinerad mangosalsa


Ingredienser 4-6 personer:

400 g kokosmjölk ( 1 burk)
2,5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
1 lime
1 dl socker
2,5 gelatinblad
1 pkt fryst tärnad mango eller färsk
1/2 dl rom
1 tsk rårörsocker
1 tsk citronsaft (färskpressad)
kokosflingor
(eventuellt chili om man önskar)

Gör så här:
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i några minuter. Koka upp kokosmjölk och grädde på svag värme och lägg i en skårad och urgrupen vaniljstång. Häll även i socker och skalet av den rivna limen och pressa ur saften. När det kokat upp, dra åt sidan, krama ur gelationbladen och lägg i och rör om så att de löser upp sig. Häll upp i glas och ställ i kylen i fyra timmar, över natten går också bra. Tina den frysta mangon, eller kärna och tärna den färska. Blanda ihop alla ingredienser och låt stå och dra i några timmar. Servera mangosalsan på kokospannacottan och förbered dig på en smaskig åktur!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar