tisdag 11 oktober 2011

Laxpudding

Förr gjorde man laxpudding på kusten för att bli av med rester och där en liten bit lax räckte som smaksättning för en hel pudding. Perfekt att förbereda dagen innan och bara värma på när den ska ätas. Jag blev återigen påmind om att läsa hela receptet innan man börjar tillagningen när jag gjorde denna. Mängd ingredienser varierar också beroende på storlek på form och potatis, det gick åt betydligt mer potatis än vad jag trodde. Men gott blev det!



Ingredienser:

20-25 medelsmå fasta potatisar (nästan färdigkokta)
300 g lax (jag använde kallrökt, med vadsom går bra, blanda gärna)
1 gul lök
1 kruka dill (finhackad)
salt
vitpeppar
3 ägg
1 dl grädde
4 dl mjölk
lite smör
1 msk ströbröd

Gör så här:
Skala potatisen och koka den nästan färdig i lättsaltat vatten. Låt svalna och skiva sedan. Smörj en ugnssäker form, tex. en sockerkaksform eller brödform. Skiva löken och bryn den glansig i lite smör. Varva sedan skivad potatis, lök, lax och dill i formen. Salta och peppra mellan varje lager. Avsluta med ett lager potatis. Vispa ihop äggstanningen (ägg, mjölk, grädde), salta och peppra. Slå äggstanningen över laxpuddingen och låt stå i kylen i minst två timmar, gärna över natten så att äggstanningen tränger in ordentligt. Värm ugnen till 225 grader. Strö ströbrödet ovanpå potatisen och klicka ut lite smör ovanpå. Låt grädda i ca 25 minuter tills ytan har fått fin färg och äggstanningen stelnat. Låt stå i några minuter. Servera gärna med några färska räkor, skirat smör, romsås eller varför inte lite hovmästarsås. Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar