tisdag 18 oktober 2011

Dim sum - kinesiska dumplings

Ikväll blev det till att laga sig iväg till Kina. Dim sum betyder små rätter, alltså asiatiska tapas. För mig var det premiär både att laga dessa och att äta dem, men jäklar vad gott det var! Rekommenderas!



Ingredienser 4 personer:

1 pkt wonton ark (200 g) tina om fryst (finns i asiatiska butiker)
300 g kyckling-fläsk-eller nötfärs
4 salladslökar
0,5 röd chili
1 vitlök
1 msk riven ingefära (färsk)
1 msk koriander (klippt)
1 msk sesamolja
2 msk hoisinsås
salt och peppar

Sås:
3 msk soja
2 msk risvinäger
1 msk sesamolja
1 salladslök
1 cm ingefära (hackad)
0,5 röd chili
en nypa socker

Gör så här:

1. Finskiva salladslöken och chilin. Blanda färs, salladslök, chili, pressad vitlök, riven ingefära, klippt koriander, sesamolja, hoisinsås och smaka av med salt och peppar.
2. Skiva chilin till såsen med kärnor och allt. Skiva även salladslöken och hacka ingefäran. Blanda alla ingredienser till såsen och smaka av med en nypa socker.
3. Koka upp vatten i en stor kastrull och salta. Sära på wontonarken och lägg en rågad tesked på varje i mitten. Ta lite vatten runt alla kanterna och tryck ihop till ett knyte. Se till att kanterna har limmats ihop. Lägg i ett gäng i det lätt kokande vattnet. Först sjunker de, låt de ligga i ytterligare 5 minuter efter de har ploppat upp till ytan innan du tar upp dem. Det är inte säkert att alla flyter upp, gå då efter tiden för de andra som gjort det. När ett lass håvats upp är det bara att släppa i nästa. Servera tillsammans med såsen. Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar