fredag 7 oktober 2011

Brytbröd

Det här är ett perfekt brytbröd att servera till en god soppa eller att ätas som det är.


24 st brytbröd:

50 g jäst (för söta degar)
2 1/2 msk ljus sirap
3 1/2 grahamsmjöl
5 dl mjölk
250 g kesella
1 1/2 tsk salt
8 1/2 dl vetemjöl
Tar ca 2 h, varav 45 minuters jobb

Gör så här:
Smula jästen i en bunke eller assistent. Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen så att den löser upp sig till ett fint degspad. Rör i kesellan, sirapen, saltet och sen även mjölet. Arbeta degen tills den är smidig och släpper ifrån kanterna. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Ta upp degen på ett bakbord och arbeta den under några minuter. Dela degen i 24 lika stora delar och rulla varje del till en slät och fin boll. Lägg bollarna tätt på en bakpappersklädd plåt och låt jäsa under duk i 30 minuter. Pensla bollarna med vatten blandat med lite olja. Grädda i mitten på ugnen i 225 grader i 15-20 minuter. Låt svalna. Klara att brytas loss och ätas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar