tisdag 18 oktober 2011

Kanelbullar med smak av äpple

Inför kanelbullensdag hade jag bunkrat så duktigt med jäst att jag idag hittade ytterligare ett paket i kylskåpet. Det resulterade i en lite höstigare variant av kanelbullar med smak av äpple. Saftigt och gottigt!

ca 20 bullar

Ingredienser:

25 g jäst för söta degar (ett halft paket)
2 1/2 dl äpplejuice (färdigspädd)
1/2 dl vit sirap (eller strösocker)
1 tsk kardemumma (stött eller färdigmalen)
2 krm salt
8 1/2 dl vetemjöl special
75 g smör (rumsvarmt)

50 g smör (rumsvarmt)
2 msk farinsocker
1/2 msk kanel
1/2 dl äpplemos
1 ägg
pärlsocker
ev. 1/2 äpple (skuret i tunna skivor)

Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke eller assistent. Värm äpplejuicen till 37 grader och häll över jästen. Rör runt så att jästen löses upp. Blanda i sirap, kardemumma, salt och det mesta av mjölet. Klicka i det rumsvarma smöret i bitar och tillsätt mer mjöl om det behövs så att degen blir smidig och släpper från kanterna. Låt jäsa under duk i 30 minuter.

2. Rör samman fyllningen: det rumsvarma smöret, kanelen, farinsockret och slutligen äpplemoset.
3. Ta upp degen och knåda den lite på ett bakbord. Tänk på att ju mindre mjöl man använder ju saftigare blir bullarna. Kavla ut degen till en rektangel.
4. Bred fyllningen på halva delen längs längden. Vik över den ofyllda sidan. Skär 2 cm breda remsor, vrid dem och forma en knut. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i 30 minuter och sätt undertiden ugnen på 250 grader.
5. Vispa ett ägg och pensla bullarna. Strö över lite pärlsocker och tryck i en skiva äpple som är doppad i socker i mitten om så önskas. Grädda i mitten av ugnen i ca 7-8 minuter. Nu är det fikadags!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar