söndag 16 oktober 2011

Helstekt oxfilé med italiensk potatiskaka, rödvinsås och smörstekt svamp

Fredagens middag gick snabbt att tillreda då nästan allt var förberett dagen innan. Vanligtvis så kretsar en rätt kring proteinet, men den här måltidens huvudperson är inte oxfilén utan rödvinsåsen, så egentligen borde jag ändra ordningen i rubriken. Jag har gjort rödvinsås många gånger, men blir nästan alltid besviken då det inte smakar så kraftfullt som jag har föreställt mig. Det levde dock den här såsen upp till minst sagt. En flaska gott rött vin fick långsamt reducera ner till drygt en deciliter färdig sås, så inte konstigt att den tog över som kvällens stjärna med alla sina strålande smaker!

Ingredienser för 4 personer:

700 g oxfilé
Marinad:
olja
soja
vitlök
farinsocker el. honung
sweet chili sauce
whiskey
färska örter

Italiensk potatiskaka (räcker till 8 pers):
2,5 pkt bacon
6 bakpotatisar
200 g parmesan
1 msk maizena
2 msk basilika
1 msk körvel
1 tsk timjan
salt och peppar
smör

Rödvinssås:
1 flaska rödvin (bättre kvalitet bättre sås)
4 vitlökar, rostade
1 gul lök, rostade
1/2 dl socker
4 msk balsamvinäger
1 morot
1 lagerblad
1 rotselleri
1 palsternacka
persilja
3 tsk timjan
oxfond eller kalvbuljong
Ev, grillade rester av kött
smör

kantareller
champinjoner, hela små
smör

Italiensk potatiskaka - gör så här:
Den här goda potatiskakan tar en stund att göra i och med att den ska stå några timmar i kylen och är därför perfekt att göra dagen innan eller på morgonen om man ska ha den på kvällen.
1. Ta en avlång sockerkaksform och smörj den lätt med lite smör så att baconet inte fastnar. Klä därefter in formen med baconet längs kortsidorna så att det ligger över kanterna runt redo att omfamna potatisen. Lägg skivorna så att de överlappar varandra så att hela kakan kommer att täckas.
2. Sätt ugnen på 185 grader. Skala potatisen och riv den på ett rivjärn. Riv även parmesanen och blanda i den och maizenan. Finstrimla basilika, körvel och timjan och blanda i (färska örter är att föredra, gjorde på torkade en gång och blev inte alls lika gott). Smaka av med salt och peppar.
3. Pressa ur vätskan ur potatisen och lägg den packad i den baconklädda formen. Vik över baconkanterna så att potatisen är helt inlindad. Lägg ett smörpapper över och lägg en tyngd som tål värme på så att baconskivorna inte släpper från formen. Grädda i ugnen i ca 1 h 15 min, har du en väldigt varm ugn kan det räcka med 1 h.
4. Låt kallna under tyngd i minst 2 timmar. Det är så att man ska kunna skära fina skivor av kakan. Skär skivor av kakan precis innan servering. Smält lite smör i en panna och bryn dem så att de får lite gyllene färg och får upp temperaturen.

Rödvinssås - gör så här:
1. Värm ugnen till 200 grader. Rosta vitlöken och gullöken genom att dela gullöken i två delar och lägg de på ett bakplåtspapper. Lägg vitlöksklyftorna på en bit folie utan att skala dem. Vik upp foliekanterna så att hela vitlöken täcks. Låt rostas i ugnen i 1 h och 15 minuter, ta eventuellt ut den gula löken en stund tidigare.
2. Skala och hacka rotsellerin, palsternackan, moroten och persiljan.
3. Karamellisera sockret och häll därefter i balsamvinägern och rör om. Häll i rödvinet och koka upp.
4. Lägg i rotselleri, palsternacka, morot, persilja, timjan, lagerblad, rostad vitlök och gul lök och eventuellt grillade köttrester.
5. Reducera såsen till ungefär en tredjedel av den ursprungliga mängden. Sila såsen i en ny kastrull. Koka upp och smaka av med fond och eventuellt mer balsamvinäger. Om du tillsätter mer balsamvinäger så krävs det att såsen får koka en liten stund så att den skarpa tonen försvinner i vinägern.
6. Blanka av med en klick smör innan servering.

Marinad - gör så här:
I en marinad kan man lägga i sådant man tycker ger en god smaksättning åt köttet. Oljan binder smakerna och doseringen styr av ingredienserna styr man bäst själv. Jag brukar krossa vitlöken med knivseggen och lägg i dem hela. Ju längre köttet får ligga i marinaden ju mer smak får det, så låt gärna ligga över natten. Vänta med att salta tills stekningen då saltet drar vätskan ur köttet.

Helstekt oxfilé - gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Salta och peppra oxfilén och stek den i smör så att den får en fin gyllenbrun yta.
3. Stek oxfilén klart i ugnen tills den har fått önskad innertemperatur. Medium 55-58 grader. Well done 59-62 grader. Låt ligga i folie och vila i 10 minuter innan den skärs upp i skivor och serveras.

Smörstekt svamp:
Skölj svampen. Smält en väl tilltagen bit smör och stek svampen tills den är gyllenbrun. Salta eventuellt något.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar