tisdag 4 oktober 2011

Kanelbullens dag


Läckra solskensbullar fick idag lysa upp regnet, kanelbullens dag till ära. Klassiska kanelbullar är riktigt gott, men det är samtidigt roligt att variera sig med något nytt.

Solskensbullar 40 st:

ca 13 dl vetemjöl special
1 dl strösocker
1 tsk salt
2 tsk kardemumma (malen eller stött)
150 g smör (rumsvarmt)
50 g jäst (för söta degar)
5 dl mjölk (37 grader)

Fyllning:
4 dl vaniljkräm (Jag använde marsankräm som jag kokade upp med mjölk och socker och som fick svalna under lock innan föreningen med bullarna.)

Pensling och garnering:
1 ägg (uppvispat)
50-75 g smör (smält)
socker, pärlsocker eller kokos

Gör så här:
1. Häll det mesta av mjölet samt socker, salt och kardemumma i assistenten eller i en bunke. Klicka i det rumsvarma smöret och rör runt.

2. Smula jästen över ingredienserna och häll på den fingervarma mjölken. Arbeta degen kraftigt tills den är smidig, blank och släpper ifrån kanterna.

3. Låt degen jäsa under duk i skålen till dubbel storlek i ca 30 minuter. När den är färdigjäst har den en torr och glansig yta.

4. Kör några varv i maskinen och arbeta sedan degen lätt med händerna på ett bakbord.

5. Dela degen i fyra delar och rulla till längder. Dela varje längd i 10 delar och rulla varje del till släta bullar genom att lägga handen över degen, trycka den mot bänken och samtidigt röra handen runt i en jämn cirkel. Låt sedan jäsa under duk på en bakplåtspappersklädd plåt i ca 30 minuter.

6. Koka ihop vaniljkrämen och låt svalna. Häll krämen i en spritspåse eller i en plastpåse och klipp ett hål i ena hörnet.

7. Sätt ugnen på 250 grader. Gör ett hål i bullens mitt med fingret och fyll hålet med vaniljkräm. Låt bullarna jäsa i ytterligare 10 minuter.

8. Pensla bullarna med det uppvispade ägget och grädda i mitten av ugnen i ca 5-8 minuter tills bullarna fått fin färg.

9. Pensla de färdiggräddade bullarna med smöret och doppa dem i önskad topping. Jag använde strösocker då jag finner pärlsocker för sött. Kokos kan vara en god brytning.

10. Servera och njut!



Gisela 32 skulle dock promt göra sin bulle i en lilleskuttform.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar