måndag 31 oktober 2011

Jambalaya

Jambalaya är en familj av risrätter från cajunköket och det kreolska köket i Louisiana. Kryddsättningen består ofta av cajun, men även av andra variationer. Rätten är en blandning av allt möjligt och påminner mycket om paella, vilket förstärks ytterligare i den här versionen som är smaksatt med saffran. Detta kan förklaras genom att det var en stark spansk dominans i södra USA under den tiden då rätten uppstod. Saftigt och gott med många favoritingredienser i samma rätt!


Ingredienser:
(4 personer)

2 kycklingfileér
200 g chorizo
0,5 pkt bacon
1 burk musslor
20 räkor (färska)
4 kräftor
1 gul lök
3 selleristjälkar
3 vitlöksklyftor
1 gul paprika
1 röd paprika
2 tomater
1 burk krossade tomater
3 dl råris eller vildrisblandning
1,5 dl vitt vin
1 pkt saffran
1 lagerblad
1 nypa chiliflakes
ca 7 dl kycklingfond (spädd med vatten)
salt
smör eller olja till stekning

Gör så här:

1. Skala och hacka den gula löken. Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs gul lök, råris och saffran. Tillsätt en pressad vitlöksklyfta, lagerblad, vitt vin och 5 dl spädd kycklingfond enligt dosering på flaskan (1,5 msk fond eller 1 tärning per 0,5 l vatten). Låt koka under lock tills vattnet kokat in, ca 20 min, på svag värme.

2. Klipp baconet i bitar i en panna. Skär kycklingen i bitar och bryn tillsammans med baconet. Skär chorizon i ca 1 cm breda bitar och lägg i pannan. Bryn en stund tills köttet fått lite färg. Pressa två vitlöksklyftor över och en nypa chiliflakes. Blanda i en burk krossade tomater och låt puttra en liten stund. Skär sellerin och paprikorna i bitar och lägg i pannan. Skär tomaterna och lägg i mot slutet.

3. När riset är klart, blanda i pannan och tillsätt ytterligare spädd kycklingfond om man vill ha rätten såsigare. Smaka av och salta efter behag. Blanda till sist i musslor, räkor och kräftor. Servera och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar