söndag 11 december 2011

Boeuf Bourguignon

Det är den godaste grytan jag vet, alla kategorier! Det betyder dock inte att det inte kan förändras; jag är mer än öppen för att utmana mina smaklökar. Det finns så många godsaker i den här grytan så den är svår att tröttna på. Knepet för att få den riktigt mustig är att låta den puttra länge på spisen, gärna 4-5 timmar! I de flesta recept ska man bryna och lägga i grönsakerna samtidigt som köttet, men ska det koka länge så kokas dessa sönder så därför brukar jag lägga i dem först efter några timmar. För några veckor sedan hade vi eldarhelg i sommarstugan och då var det perfekt att göra middag som skötte sig själv och som smakade ljuvligt när den intogs runt elden. Att äta ute är en riktig smakförhöjare!



Ingredienser:
(8-10 personer)

1,5 kg hängmörad fransyska (högrev eller annat bra nötkött)
2 msk smör och olja
3 morötter
2 gula lökar
20 steklökar
3 vitlöksklyftor
400 g champinjoner (gärna hela små färska)
3 msk vetemjöl
1 flska rött vin
5 dl köttbuljong
2 msk tomatpuré
0,5 tsk timjan (helst färsk)
1 lagerblad
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 paket bacon

Till servering:
potatis (kokt)
svartvinbärsgelé
smörgåsgurka eller annan inlagd gurka

Gör så här:
Ansa köttet om det behövs. Skär det i 2-3 cm stora tärningar. Bryn köttet i lite smör och olja i omgångar i en rymlig gryta. Pudra över mjölet och rör om så att det omger allt kött. Häll på buljongen och vinet så att det täcker allt kött. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad. Pressa i vitlöksklyftorna och häll i salt och peppar. Låt puttra i några timmar, ca 2-3, så att vin och buljong reduceras.

Skala undertiden morötter, gul lök och steklök. Skiva morötterna i skivor, inte för tunt för då blir de snabbt mjuka. Skär den gula löken i båtar och låt steklöken vara hel. Skölj champinjonerna. Är de små får de gärna vara hela, men är de större kan de skivas i lite mindre bitar. Bryn alla grönsaker några minuter i lite smör och olja utan att de får för mycket stekyta. Ställ åt sidan tills det är dags att läggas i grytan.

När grytan kokat i några timmar är det dags att lägga i grönsakerna: gul lök, steklök, morötter och champinjoner. Låt koka ytterligare någon timme. Klipp baconet och stek knaprigt i en panna. Lägg sedan baconet i grytan. Smaka av grytan och tillsätt mer salt och peppar om det behövs. Servera med kokt potatis, svartvinbärsgelé och inlagd gurka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar