fredag 30 december 2011

Pepparkaksbröd

Det här juliga brödet har blivit en given deltagare på julbordet. Jag presenterades för det av en kollega för en massa år sedan under en julfrukost på jobbet och alla kastade sig över henne och ville ha receptet. Det smakar lite av en blandning mellan mjuk pepparkaka och bröd. När det är nybakat är det himmelskt gott med ett rikligt lager med extrasaltat smör på. Vill man inte ha det så sött så är det bara att minska dosen socker, eller utesluta det helt.

Ingredienser:
(ca 70 minuter varav 1 h i ugn)

4 dl filmjölk
1,5 dl socker
1 dl ljus sirap
0,5 dl lingonsylt
3 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
1 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
2 tsk ingefära
2 tsk nejlika

Gör så här:
Blanda allt och häll smeten i en smord och bröad form. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i en timme. Låt svalna något innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar