fredag 16 december 2011

Saftiga lussebullar

Det är lucia och dagen till ära så bakas det lussebullar. Jag och sambon hade fint samarbete under baket, för jag hade lovat att han skulle få vara med. Första bullen bakade han om minst fem gånger och la med svår omsorg upp den på plåten för att kritiskt granska den och sedan baka om den igen. Några plåtar med saftiga lussebullar blev det tillslut iallafall. Tänk alltid på att för mycket mjöl ger torra bullar.


Ingredienser:
(ca 30 bullar)

50 g jäst
5 dl mjölk
150 g smör
250 g kesella
2dl strösocker
2 kuvert saffran (1 g)
1 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl
russin

1 ägg + 1 msk mjölk till pensling

Gör så här:
Smula jästen i en bunke eller Kitchen Aid. Smält smöret och häll på mjölken, det ska vara 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör om så att jästen löser upp sig. Blanda i saffran, socker, kesella och salt. Tillsätt mjölet lite åt gången tills det blir en smidig deg som släpper från kanterna. För mycket mjöl ger torra bullar. Lägg över en bakduk och låt jäsa i en timme.

Ta upp degen på ett bakbord och knåda den i några minuter. Dela degen i 30 lika stora delar. Ta varje del och rulla den till en liten orm. Snurra varje ände åt varsitt håll så att det formar ett S. Lägg på plåten och tryck i ett russin i varje ände. Låt jäsa under duk i 40 minuter.

Sägg ugnen på 225 grader. Vispa ett ägg och lite mjölk lätt. Pensla bullarna när de jäst färdigt och låt sedan gräddas mitt i ugnen i ca 5-8 minuter tills de har fått gyllenbrun färg. Låt svalna något innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar