torsdag 29 december 2011

Hemmagjord pesto med spaghetti, mozzarella, tomat och baconströssel

Pesto är himmelskt gott och så lätt att göra själv, ändå köper de flesta färdig på burk. Men smakerna kan aldrig bli desamma som nymixade färska råvaror. Tillbehören i form av en smakrik tomat, skivad buffelmozzarella och knaperstekt salt baconströssel är ovärderliga i komponeringen av denna italienska paradrätt.


Ingredienser:
(4 personer)

2 krukor basilika
1 kruka persilja
3 vitlöksklyftor, medelstora (här väljer man styrkan själv genom dosering)
20-25 g pinjenötter (ca en halv påse)
ca 1/2 dl olivolja
1,5 dl parmesan, finriven
salt och peppar

450 g bavette (pasta)
salt och olivolja till kokning av pastan
2 tomater alt. 10 plommoncocktailtomater
1 pkt bacon
1 stor påse med buffelmozzarella

Gör så här:
Skölj och plocka de färska örterna. Mixa dem tillsammans med den skalade och pressade vitlöken. Tillsätt pinjenötter och olivolja lite åt gången. Mixa även parmesanen lite åt gången och smaka av då och då för att få en välbalanserad smak. Smaka av med salt och peppar och reglera eventuellt smaken med mer olivolja eller parmesan. Peston kan förvaras i kylen i flera dagar.

Koka upp pastavattnet, salta lite och ringla i lite olivolja så klibbar inte pastan sen. Koka pastan enligt angiven tid på förpackningen. Klipp baconet i små bitar och stek knaprigt i en teflonpanna utan att tillsätta matfett. Låt rinna av på lite papper. Skiva tomat och mozzarella. Blanda pastan med en riklig klick pesto och servera med tomat, mozzarella och baconströssel. Ringla avslutningsvis över lite olivolja och eventuellt några flingor havssalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar