måndag 5 december 2011

Glöggcheescake

Det smakar så bra som det låter! för att inte tala om snygg, åtminstone i rätt vinkel, som allt annat. Botten av pepparkakskross och smör blev toppen, med en aningens knäckig ton. Medans toppen, glögggelé, blev kakans botten och endast av den anledningen att jag inte är så förtjust i gelé och annan form av marmeladgodis. Konsistensen gör mig nervös. Cheesecaken går givetvis utmärkt att förbereda dagen innan.


Ingredienser:

Botten:
200 g pepparkakor
75 g smör

Fyllning:
3 ägg
1 dl strösocker
500 g cream cheese (ex.philadelphia)
2 dl lätt creme fraiche (1 burk)
1 dl alkoholfri glögg

Glöggelé:
5 gelatinblad
3 dl alkoholfri glögg
Ev. kanelstänger och fikon till dekoration

Gör så här:
Finkrossa pepparkakorna. Jag stoppade dem i en plastpåse och slog dem smuliga med en kavel, mixer är ett alternativ. Klä botten av en form med löstagbarkant, ca 22 cm i diameter, med bakplåtspapper. Smält smöret och blanda med kaksmulorna. Tryck ut kakmassan i botten av formen så att den fördelas jämnt. Grädda i 175 grader i 10 minuter i mitten av ugnen.

Vispa äggen lätt tillsammans med sockret. Vispa ner cream cheese och creme fraiche. Vispa till en jämn lös smet och rör i glöggen. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30-35 minuter. Kakan ska fortfarande vara aningens lös i mitten när den kommer ut för att sedan stelna och bli lagom krämig när den ska ätas. Låt kakan svalna helt i rumstemeratur och sedan bli kall i kylskåp. Kakan spricker vanligen lite, så även denna gång, men det går oftast att jämna till.

Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i några minuter. Värm upp glöggen försiktigt. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg ner i glöggen och rör om. Låt svalna i några minuter och häll sedan försiktigt glöggen över kakan. Låt svalna i kylskåp.

Lossa kakan från formen med hjälp av en kniv och dra loss bakplåtspappret under botten. Garnera med kanelstänger och färska fikon. Servera och njut! Varför inte med lite glögg till?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar