söndag 4 december 2011

Glöggprovning

Det är första advent och här har vankats glöggprovning. Rena rama juldrömmen! Alla smakades, inget spottades ut. Och det är bara att konstatera - temaprovningar borde man ägna sig mer åt! Det blev ett perfekt tillfälle att utvärdera glöggnyheter och fördjupa sig något i förra årets favoriter. För det är i huvudsak nya smakkombinationer som provningen innehöll. I utvärderingen får man ha i åtanke att det finns risk att smaklökarna avtrubbades något mot slutet då förekomsten av vatten var liten. Nedan följer metod och betyg för respektive sort.

8 glöggsorter smakades var och en för sig utan någon speciell turordning. Vi var tre glöggprovare: Maria, Gisela och Christofer. Vi smakade samtidigt på glöggen och antecknade kommentar och betyg för respektive sort i glöggprovningsprotokollet. Samtliga glögger värmdes. Man kan även dricka dem kalla och även jämföra smakupplevelsen mellan varm och kall, men så var alltså inte fallet. Sist sammanställdes resultaten. Det bör kanske även understrykas att det var svårare att vara rättvis i början när man arbetat sig igenom några glöggsorter - för att förtydliga - ju fler man fick att jämföra med, ju mer började man tvivla på betyget man givit de första. Men som även nämndes i introt, mot slutet var det också svårare att lyfta ut specifika smaktoner då man avtrubbats aningen. Bedömningspoängen är 1-5, där femman är maxpoäng och ettan är lägst. En glögg kan alltså totalt få 15 poäng om alla är eniga. Högst poäng fick de minst söta spritglöggerna och lägst poäng fick de alkoholfria. Slutsatsen får man dra själv. Här är de tävlande och resultaten av provningen.

Glöggerna som tävlade var:

Lakrits vinglögg - Herrgårds glögg
Starkvinsglögg med smak av peppar & chili - Ripa
Lucia choklad, starkvinsglögg
Arabica 2011 årsglögg - Blossa starkvinsglögg
Starkvinsglögg spetsad med cognac - Blossa glögg
Starkvinsglögg spetsad med rom - Blossa glögg
Lingon glögg - Blossa
Lättglögg - Blossa

Lakrits vinglögg:
G - Fyllig lakritsarom, spännande. 3 poäng.
C - Stark arom, men mindre god. 2 poäng.
M - Doftar lakrits. God, tydlig sötlakritssmak, aningen söt. Aningen besviken då den inte helt lever upp till förväntningen. Som saltlakritsälskare uppfyller inte smaken förväntningen. 3 poäng.
Totalt: 8 poäng

Starkvinsglögg med smak av peppar & chili:
G - Lite sting och pepprig i eftersmaken. 4 poäng.
C - 3 poäng.
M - Klassisk söt vinglögg, men med pepprig och aningen het efterton som vilar kvar på tungan en stund. Kul inslag och mycket gott! 4 poäng.
Totalt: 11 poäng

Lucia choklad:
G - Stark, stinkande smak. 2 poäng.
C - 3 poäng.
M - Tydlig kakaosmak till en början, men som ganska snabbt avtar. Aningen besviken att inte chokladtonen är aningen tydligare. Kan tänka mig en chokladpinne att röra runt med och som sakta smälter ner. 3 poäng.
Totalt: 8 poäng

Arabica 2011 årsglögg:
G - 2 poäng.
C - 2 poäng.
M - Fyllig. Doftar kaffe, smakar kaffe omdelebart och tonerna sitter kvar även i eftersmaken. Så sätt tycker jag att de har lyckats med företagandet. Men eftersom jag inte är ett jätte fan av kaffe så blir jag inte heller ett jätte fan av glöggen. 2 poäng.
Totalt: 6 poäng

Starkvinsglögg spetsad med cognac:
G - Inte så söt. 4 poäng.
C - 2 poäng.
M - Inte så sötsliskig, vilket är ett stort plus. Lite spritigare smak som tonat ner sötman. Mycket god! 4 poäng.
Totalt: 10 poäng

Starkvinsglögg spetsad med rom:
G - 3 poäng.
C - 4 poäng.
M - Stark och fyllig i smaken. Tydlig romsmak. Precis som ovanstående är den inte särskilt söt. Det här är min favorit! 5 poäng.
Totalt: 12 poäng

Lingonglögg:
G - Sur, besk och blaskig. Vill helst ge minuspoäng, men. 1 poäng.
C - 3 poäng.
M - Ett helt ok alkoholfritt alternativ. Sur, vilket tar udden av sötman. Lite vattnig och sur eftersmak. Ok kvällsdricka när man inte vill ha något för sött, men ändå en god kopp att smutta på. 2 poäng.
Totalt: 6 poäng

Lättglögg:
G - 2 poäng.
C - 2 poäng.
M - Söt, alkoholfri vinglögg. Helt ok för den som inte kan eller vill ha med alkohol i, men ingen upphetsande smakresa. 2 poäng.
Totalt: 6 poäng

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar