söndag 11 december 2011

Saffranspannacotta med julkryddig lingonconsommé

Pannacotta kan verkligen göras med vilka smaksättningar som helst, det är bara fantasin som sätter gränser. Här är en juligare variant där sötman bryts av den aningen syrliga lingonconsommén. Mumma!


Ingredienser:
(4 personer)

2 gelatinblad
1 vaniljstång
5 dl grädde
1 dl muscovadosocker, ljust
0,5 g saffran (1 kuvert)

lingonconsommé:
1 pkt frysta lingon
1 pressad apelsin
1 stjärnanis
1 kanelstång
4 torkade nejlikor
1 krm kardemummakärnor
1,5 msk strösocker

Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter. Snitta vaniljstången och skrapa ur kärnorna. Koka upp grädde tillsammans med vaniljstången och kärnorna. Häll i muscovadosockret och saffranet. Krama ur gelatinbladen och lägg ner i den varma grädden. Rör om så att socker och gelatin löser upp sig. Häll i fyra glas och ställ kallt i kylen i ca 4 timmar, gärna över natten.

Lägg lingonen i en kastrull. Pressa ur saften ur en apelsin och lägg i stjärnanis, kanelstång, nejlikor och kardemummakärnor. Häll i sockret när det börjat koka. Låt sjuda på låg värme i 15 minuter. Sila bort kryddor och pressa sönder lingonen mot silens botten så att så mycket vätska som möjligt kommer igenom. Låt stå i kylen över natten och servera på saffranspannacottan. Önskar man kraftfullare smak kan man låt kryddorna ligga kvar över natten och sila först innan servering. För tjockare konsistens värm upp consommén och blanda i en tsk potatismjöl. Låt då svalna innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar