onsdag 21 december 2011

Julkryddade köttbullar med sötpotatismos och picklad vitkål

Dessa rikligt kryddade köttbullar gjorde sig perfekt till sötman i moset. Det blev en rolig och smakrik variant av en klassisk rätt. Den väl tilltagna doseringen av cayenne bör minskas för den som är känslig för stark mat. Känsliga magar i allmänt varnas! Den picklade vitkålen var ett mycket gott inslag som med lätthet kan användas till annat också.

Ingredienser:
(4 personer)

Köttbullar:
500 g fläskfärs (blandfärs går också bra)
1 äpple
0,5 dl ströbröd
0,5 dl mjölk
0,5 dl grädde
3 vitlöksklyftor
1 msk kryddpeppar
0,5 msk timjan
1,5 tsk svartpeppar
3 tsk cayennepeppar
1,5 tsk salvia
0,5 tsk muskot
0,5 tsk kanel
0,5 tsk nejlika
1 tsk ingefära
2 tsk salt
smör till stekning

Sötpotatismos:
3 sötpotatisar
2,5 dl turkisk yoghurt
1 krm muskot
salt och peppar

Picklad vitkål:
3 dl vitkål
1 dl ättiksprit (12 %)
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 lagerblad
5 vitpepparkorn

Gör så här:
Förbered gärna vitkålen dagen innan genom att strimla vitkålen fint. Koka ihop vatten, ättiksprit, strösocker, lagerblad och vitpepparkorn. Häll vätskan över vitkålen och låt stå tills servering. Plocka då bara upp vitkålen ur lagen. Den är givetvis även god när den är nygjord.

Riv äpplet. Blanda alla ingredienserna till köttbullarna och rör även ner äpplet. Låt stå och svälla i tio minuter. Forma smeten till små runda bollar och stek i smör så att de får fin stekyta och blir genomstekta.

Skala sötpotatisen och skär i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Vispa sönder sötpotatisen och blanda i yoghurt, muskot och smaka av med salt och peppar. Servera köttbullarna och sötpotatismoset med den picklade vitkålen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar