fredag 9 december 2011

Getostsnäckor

Inte helt oväntat kunde jag inte motstå att göra dessa ljuvligheter innehållande getost när jag härrom dagen sökte inspiration och gick igenom gamla mattidningar. Jag finner det även omåttligt lustfyllt att byta ut ett koncepts användningsområde mot ett annat - en bulle är fika, men nu blev det små matbröd utklädda till bullar. Roligt, förvirrande och kul överraskningsmoment! Dessa getostsnäckor smakade ypperligt tillsammans med goda sparrissoppan!

Ingredienser:
(ca 25 st)

25 g jäst
2 1/2 dl vatten (37 grader)
1/2 tsk havssalt
2 msk olivolja
7-8 dl vetemjöl, ev. lite till utbakning

fyllning:
150 g getost
50 g ricottaost
2 msk timjan
1 ägg
flingsalt
svartpeppar (gärna nymald)

Gör så här:
Smula jästen i en bunke eller matberedare. Tillsätt 37 gradigt vatten och rör tills jästen löser upp sig. Häll i olivolja och flingsalt. Blanda i mjölet lite i taget tills du har fått en smidig deg som släpper från kanterna. Lägg över en bakduk och låt jäsa i en timme.

Blanda undertiden getost, ricottaost och timjan med en stavmixer.

Knåda degen på ett bakbord i några minuter när den har jäst klart. Knåda eventuellt in lite mer mjöl om degen skulle vara kletig. (Jag använder en utbakningsmatta där man aldrig behöver tillsätta mer mjöl, för degen klibbar inte fast. Finns i välsorterade butiker - eller på Ullared för 49 kr. Tunn film som självhäfter under och som bara är att torka av och rulla ihop efter). Kavla ut degen till en rektangel. Bred på fyllningen och rulla ihop från ena långsidan. Ställ bullformar på en plåt. Skär rullen i ca1-2 cm breda bitar och lägg i formarna. Lägg över bakduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Vispa upp ett ägg. Pensla bullarna med ägget när de jäst klart och strö över lite flingsalt och nymald svartpeppar. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter tills snäckorna fått fin gyllenbrun färg. Låt svalna något och servera gärna ljumma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar