måndag 5 december 2011

Vichyssoise med chilikrutonger och citronolja

Jag försöker mig inte ens på att uttala det här. Kort och gott hade man likaväl kunnat säga potatis och purjolössoppa, för det är vad det är. Bland det godaste på länge! Chilikrutongerna sprider lite sting och citronoljan blir en syrlig och spännande brytning. Gillas starkt!


Ingredienser:
(3 portioner eller 10 små glas på buffén - ca 30 min)

1 liten purjolök
1 stor vitlöksklyfta
350 g potatis, mjölig sort
1 msk olivolja
5 dl vatten
1 1/2 msk koncentrerad kycklingfond
3 dl vispgrädde
salt och vitpeppar

Chilikrutonger:
1 bit dagsgammalt bröd (ex, baguette)
1/2 spansk peppar
smör och olivolja

Citronolja:
0,5 dl olivolja
1 citron (finrivet skal)
ev. finhackad persilja eller gräslök

Gör så här:
Skölj och ansa purjolöken. Skiva den tunt. Skala vitlöken och dela den på längden. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Fräs lök, vitlök och potatis i oljan i några minuter under omrörning utan att den får färg. Häll på vatten, fond och grädde. Låt koka upp och sjud tills potatisen är mjuk, Mixa soppan slät i en blender och smaka av med salt och peppar.

Smula brödet i mindre bitar. Finhacka chilin och behåll gärna kärnorna för lite mer sting. Smält smör och olja och fräs brödet och chilin i några minuter under omrörning. Lägg i en skål.

Finriv citronskalet och blanda med olivolja.

Häll upp soppan i skålar eller glas, strö i lite chilikrutonger, droppa runt lite citronolja och garnera med lite finhackad persilja och någon skiva spansk peppar. Servera och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar