torsdag 29 december 2011

Saffranslängd med vit choklad

Den här saffranslängden är galet god och inte bara utmanar lussekatterna utan totalt överglänser dem. Den saftiga blandningen i mitten får bullen att fullkomligt smälta i munnen. Receptet har gjorts i flera år hemma och hittades i en Buffétidning från 2002. Kul att gräva i mattidningshögarna ibland.

Ingredienser:
(2 längder)

50 g jäst
200 g smör
5 dl mjölk
2 kuvert saffran (1 g)
1/2 tsk salt
2 dl socker
13-14 dl vetemjöl

Fyllning:
75 g smör (rumsvarmt)
200 g vit choklad
1/2 dl socker
1 ägg
pärlsocker till garnering

Gör så här:
Smält smöret och häll i mjölken. Låt temperaturen sjunka till 37 grader. Smula jästen och häll degspadet över. Rör om så att jästen löser upp sig. Blanda i saffran, salt och socker. Vänd ner mjölet lite åt gången tills det blivit en smidig deg som släpper ifrån kanterna. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.

Blanda fyllningen till längderna genom att mosa det rumsvarma smöret med riven vit choklad och socker.

Ta upp degen och knåda den några minuter på ett bakbord. Delen degen därefter i två lika stora delar. Kavla ut varje del till en rektangel ca 30x40 cm. Bred på hälften av fyllningen och vik därefter ena långsidan till mitten och den andra halvan över så att de går omlott. Gör likadant med andra delen. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ett ägg och pensla över längderna. Strö över lite pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter tills längderna blivit gyllenbruna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar