måndag 5 december 2011

Helstekt kycklingfilé med ugnsrostade rotfrukter och getostkräm

Enkelheten är ej att förringa när man vissa kvällar är trött och saknar fantasi. Helt klart vardagsfestligt! Getostkrämen kan man välja att blanda ut mer om man vill, men jag är galet förtjust i denna smak så ju mer desto bättre! Rotfrukterna skriver jag inte ut mängd av, där tycker jag att man får plocka vad man vill ha och dosera utifrån antalet personer. Min erfarenhet är att det går åt mer än vad man tror eftersom det är så attans gott! Sötpotatis är en riktig höjdare att ugnsbaka och servera till kött. Sötman bryter fint till det oftast salta köttet.


Ingredienser:

1 kycklingfilé per person
färdig marinad
salt och peppar
smör till stekning

potatis (gärna med tunt ätbart skal)
palsternacka
morot
sötpotatis
pumpa
champinjoner
rödlök
vitlök
olja
flingsalt

200 g getost
4 msk philadelphia
ev. salt, peppar och en dutt honung

Gör så här:
Putsa filén om det behövs och lägg den i en påse med marinad. Gnugga fileérna ordentligt i marinaden och låt gärna ligga och dra sig i några timmar.

Sätt ugnen på 200 grader. Skala de rotfrukter som behöver skalas. Har potatisen tunt skal kan det vara väldigt gott att behålla det på, blir knaprigt och fint och innehåller dessutom flera näringsämnen. Skär frukterna i båtar eller stavar med ganska jämn storlek så att de blir klara samtidigt. Dela champinjonerna om de är stora, annars kan de bakas hela. Skär rödlöken i lite större båtar. Lägg rotfrukterna, champinjoner, rödlök och vitlöksklyftor på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olja och flingsalt. Ugnsrosta dem i ca 30-40 minuter. De ska vara genomstekta med gyllene, knaprig utsida. Är de bara mjuka kan man höja graderna till 250 grader och låta dem grillas hårt under kort tid.

Salta och peppra kycklingfileérna. Stek i smör så att de får fin stekyta. Sätt in dem i ugnen (ca 200 g) med ugnstermometer. När innertemperaturen är 70 grader är de klara.

Blanda getosten med philadelphia. Vill man kan man smaka av med salt, peppar och lite honung. Jag tyckte inte det bohövdes sen här gången, men ibland är det gott.

Servera kycklingen på en bädd av ugnsrostade rotfrukter och klicka på lite getostkräm som sakta smälter på kycklingens rygg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar