tisdag 6 december 2011

Löktarte med sardeller

Den här tarten har jag haft ögonen på sedan i somras, men först nu med en sardellburk från mamma i handen så vågade jag ta steget. Den blev jättegod! Madeiran förgyller hela kreationen med glamour. Den platsar perfekt på buffén och som lunch. Servera gärna med en grön sallad och dijonvinägrett!

Ingredienser:
(40 min + 20 min i ugn)

75 g smör (kallt)
2 1/2 dl vetemjöl
3/4 dl kesella
2 krm salt

Fyllning:
4 gula lökar
2 vitlöksklyftor
smör och olja till stekning
1 msk timjan (färsk)
2 tsk råsocker
1/2 dl madeira
3/4 dl vitt vin
salt och peppar
1 ägg
2 äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
4-5 dl riven ost (smakrik, gärna fransk, hård)
50 g raka sardellfileér i olja

Gör så här:
Skär smöret i kuber och mixa det till en deg tillsammans med mjölet. Tillsätt kesella och salt och mixa tills degen blivit en boll. Den ska vara smidig att jobba med. Tryck ut degen tunt i en pajform: en med löstagbarkant om man snyggt vill lossa den till buffén eller en vanlig pajform ca 28 cm i diameter. Nagga skalet väl och ställ i frysen i ca 10-15 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Baka pajskalet i ca 10-13 minuter tills det fått lite färg. Skala och skiva löken tunt, både gul och vitlök. Fräs den i lite smör och olja och tillsätt den färska timjanen. Fräs den glansig och mjuk i ca 5 minuter. Strö över råsockret och rör runt. Häll över madeira och vitt vin. Smaka av med salt och peppar. Låt det puttra en liten stund på svag värme och låt sedan svalna något.

Riv osten. Vispa ihop ägg, äggulor, grädde och mjölk. Blanda i riven ost och stekt lök. Fördela blandningen i pajskalet. Lägg på sardellerna. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Den ska få lite färg och ytan ska kännas spänstig när den är klar. Låt svalna före servering. Man kan göra pajen dagen innan eller förbereda själva skalet i god tid innan själva fyllningen och frysa in. Servera och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar