onsdag 30 november 2011

Jultapas

Det är första advent och här vankas det glöggprovning. Men för att glöggen inte ska kännas så ensam i munnen så har vi även komponerat ett fat med små smaskiga jultapas som passar ypperligt till: ädelostbollar med pepparkakskross, proscutti-inlindade dadlar och heta nötkorgar.

Ingredienser:

ädelostbollar med pepparkakskross:
(24 bollar)
200 g ädelost
100 g philadelphia
12 pepparkakor

Blanda ädelost och philadelphia ost och rulla till bollar. Mixa eller krossa pepparkakorna i en mortel. Rulla bollarna i pepparkakskrossen. Servera!

proscutti-inlindade dadlar:
(24 st)
24 dadlar (färska)
24 mandlar
24 strimlor proscutti eller annan salt, lufttorkad skinka (bacon är också gott)

Koka mandlarna hastigt i vatten så att skalet blåses upp. Skala av skalet under kallt vatten. Skär ett snitt i dadlarna och ta ut kärnan. Placera mandeln i kärnans ställe och nyp ihop. Ta en strimla proscutti och linda runt dadeln. Servera!

heta nötkorgar:
2 röda chilifrukter
1 chipotle-chili (rökt chili)
4 dl nötter (blandade sorter)
4 msk lönnsirap eller honung
2 msk vatten
flingsalt

Skölj chilin och skär bort kärnor och skiljeväggar (om man inte vill ha det väldigt hett). Finhacka chilin och smula sönder chipotlen. Rosta nötterna i en varm, torr panna i några minuter. Lägg i chillin och chipotlen och låt rosta i ytterligare en halv minut. Häll i lönnsirap eller honung, och vatten och låt vätskan dunsta så att det blir en tunn, söt och glänsande hinna runt nötterna. Strö över flingsalt. Lägg upp nötterna i små knäckformar. Detta kan vara lite kladdigt, men är mödan värt. Servera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar