söndag 13 november 2011

Savojkåldolmar med rårörda lingon

En husmansklassiker i lite annan förklädnad. Den kommer göras fler gånger för det blev gott gott gott!!!





Ingredienser:
(4 personer)

1 savojkålhuvud
iskuber
2 msk sirap
50 g smör

fyllning:
1 gul lök
0,5 dl rundkornigt ris
2 dl köttbuljong
300 g blandfärs
1 ägg + 1 äggula
2 dl mjölk
1 vitlöksklyfta
salt och vitpeppar
5 dl oxbuljong
2 dl färskpressad äpplejuice

rårörda lingon:
2 dl lingon
2 msk socker

Gör så här:
1. Koka upp 2 liter vatten i en kastrull. Fyll undertiden en stor bunke med iskallt vatten och lägg i iskuber. Skär ut roten ur savojkålen och dra loss bladen. Doppa dem ett och ett i det kokande vattnet en kort stund och lägg dem direkt i isvattnet. Klappa dem torra på lite papper eller på en handduk.

2. Finhacka löken och stek den glansig i lite smör. Koka riset i köttbuljong i ca 20 minuter. Blanda köttfärs, ris, ägg, äggula, vitlök, mjölk, salt och peppar till en lös färs.

3. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg 2-3 matskedar med färsblandning i varje blad och vik ihop till ett litet knyte. Lägg skarven nedåt i en smord ugnsfast form. Smält smöret och blanda med sirapen. Pensla kåldolmarna med smörblandningen och grädda i ugnen i ca 40 minuter. Ta ut formen och vänd på kåldolmarna. Häll över köttbuljongen och den färskpressade äpplejuicen. Grädda ytterligare 40 minuter i ugnen under folie. Sila buljongen och red den något innan servering.

4. Ta lingonen och sila bort vätska om det behövs. Lägg i en skål tillsammans med sockret och rör om. Låt stå och dra tills sockret löst upp sig. Servera till kåldolmarna med såsen och lite nykokt potatis!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar